Европа

39 случая на едра шарка в Сърбия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

39 случая на едра шарка са регистрирани в съседна Сърбия.

Здравните власти там започнаха кампания с призив към всички родители на деца на възраст над 1 година да ваксинират децата си възможно най-бързо.

 

Трябва да си призная, че малко се учудихме колко бързо реагираха родителите, водят децата си за ваксинация, дори онези, които са я пропуснали. Имаме добри резултати – за 2022 имаме нива от близо 92% за едногодишните в Палилула. Все още не са онези 95 на стои, които са необходими за колективен имунитет, но все пак е доста повече от предходните 2-3 години.

Анета Йованович, педиатър в медицински център в Палилула

Според официални данни от института „Батут“, ваксинацията срещу рубеола, морбили и заушка с комбинираната MMR ваксина, за 2021 за територията на Сърбия е 74.8%, докато през 2020 е била 78.1%. В нито един от районите обаче нивата не са достигнали 95%, нужни за колективен имунитет.

 

Непрекъснато следим здравните досиета на неимунизираните деца. Това се прави 3-4 пъти на ден. Правим го особено през този период, когато имаме случаи на едра шарка и морбили. Докладваме всички подозрителни случаи.

Анета Йованович, педиатър в медицински център в Палилула

Лекарите твърдят, че пандемията от COVID-19 е повлияла и на разпространението на други инфекциозни заболявания, включително дребна шарка, на територията на Европа. По данни на СЗО през 2022 г. се наблюдава увеличение на броя на случаите на морбили в сравнение с 2021 г. По време на последната епидемия от дребна шарка в Сърбия през 2017 г. и 2018 г. са регистрирани около 5800 пациенти, от които 93% не са били ваксинирани.