Общество

Сърбия на крачка да признае Косово, без да признава Косово

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Президентът на Сърбия Александър Вучич, премиерът на Косово Албин Курти и първият дипломат на ЕС Жозеп Борел проведоха разговори в Брюксел в опит да преодолеят различията между двете балкански държави. След разговорите стана ясно, че двете страни са дали негласното си одобрение за план, представен от ЕС.

На пресконференция, на която не бяха разрешени въпроси на журналисти, Борел заяви, че Вучич и Курти са се съгласили, че не са необходими допълнителни обсъждания на предложението на Брюксел.

Имахме трудна среща и мисля, че ще има тепърва още такива. Доколкото разбирам, на 18 март ще се срещнем на територията на Северна Македония, когато г-н Борел ще посети региона. До тогава ще обсъждаме с г-н Лайчак прилагането на всички досегашни споразумения, които са включени в доклада на ЕС. Аз настоявах за Асоциацията на сръбските общини, но г-н Курти не беше готов да се съгласи. Надявам се да успеем да постигнем компромис, но се притеснявам, че ще забуксуваме върху нещо, което е подписано отдавна и трябваше да бъде изпълнено отдавна.

Александър Вучич, президент на Сърбия

От своя страна Курти заяви, че двамата лидери приемат текста, но „сръбската страна не е готова да го подпише“.

„Смятам, че е жалко, че не можахме да подпишем предложението, след като постигнахме съгласие. Аз съм премиер и затова смятам, че всяка договорка трябва да завършва с подпис. Но сърбите бяха тези, които не искаха да подпишат“, заяви премиерът на Косово Албин Курти.

Напрежението между Сърбия и Косово се изостри преди месеци заради на пръв поглед тривиални въпроси като формата на регистрационните номера на автомобилите. Последва и арест на етнически сръбски полицай, което допълнително наля масло в огъня.


Какво съдържа европейското предложение за споразумение между Белград и Прищина?

В първите пет изречения от преамбюла (уводната част) на споразумението се посочва, че двете страни сключват споразумението поради тяхната отговорност за опазване на мира, ангажимент за регионално и европейско сътрудничество, както и преодоляване на наследството от миналото, предаде БТА.

Във въведението се посочва, че двете страни съзнават, че ненарушимостта на границите, зачитането на териториалната цялост и суверенитет, както и защитата на националните малцинства са в основата на мира.

Един от основните елементи на така предложения текст на споразумение се намира в член 4, който гласи, че Сърбия няма да блокира членството на Косово в международни организации, което проправя път на властите в Прищина да търсят легитимация в ООН. Освен това, според текстовете Сърбия и Косово ще признаят взаимно своите национални документи и символи, включително паспорти, регистрационни номера и други, а съгласно член 8 двете страни ще установят постоянни мисии помежду им.

Член 1 говори за установяване на добросъседски отношения, основани на еднакви права, но също така и взаимно признаване на документи и символи: паспорти, дипломи, регистрационни номера, митнически печати.

Член 2 гласи, че и двете страни ще зачитат правилата на ООН, които се отнасят до суверенитета, зачитането на независимостта, автономията и териториалната цялост, правото на самоопределение, защитата на правата на малцинствата и недискриминацията.

Член 3 призовава двете страни да разрешават всички спорове по мирен начин и без заплахи или използване на сила.

В член 4 ясно се казва, че Сърбия няма да възпрепятства членството на Косово в която и да е международна организация.

Член 5 гласи, че Сърбия и Косово няма да се блокират взаимно по пътя към членство в Европейския съюз.

Член 6 дефинира продължаването на диалога под ръководството на ЕС и след подписването на това споразумение, предимно по практически въпроси за нормализиране на отношенията.

Член 7 говори за правата на сръбското малцинство в Косово, които трябва да бъдат защитени в съответствие с европейската практика, за правото на сръбските общини на съответно ниво на самоуправление, за възможността за пряка подкрепа и връзки на косовските сърби със сръбското правителство, както и защита на Сръбската православна църква.

Член 8 регламентира създаването на постоянни мисии, които ще се разменят между Белград и Прищина.

Член 9 описва донорската и инвеститорската роля на ЕС и други участници, които ще донесат пари на Сърбия и Косово.

В член 10 се напомня на страни, подписали документа, за задължението да изпълнят всичко, което е било предварително договорено в диалога, но създаването на Съюз на сръбските общини, договорен в Брюкселското споразумение от 2013 г., не се споменава изрично.

И накрая, член 11 е това, което напълно липсва: пътна карта за прилагането на предишните десет точки от споразумението, отбелязва сръбската секция на Би Би Си (BBC).