Европа

Тангото на Вучич с Прищина: „Мечтайте си да признаем Косово“

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Дипломатическият натиск върху Сърбия и Косово за постигане на споразумение продължава, но драматично сътресение в Белград може да повлияе значително на целия процес. Разочарован от дебатите в парламента, според сръбски медии, президентът Александър Вучич мисли за предсрочни избори на всички нива.

Семейството ми е тук! Те ще останат в Сърбия! Както и аз. Не се страхуваме от никого, защото не сме откраднали нищо. Виновни сме, защото сме защитавали и защитаваме Сърбия. Ние ще защитаваме Сърбия! А взаимното признаване? Мечтайте за него! Да живее Сърбия!

Александър Вучич, президент на Сърбия

Специалният пратеник на ЕС Мирослав Лайчак продължи мисията си в Прищина и Белград и отново подчерта, че предварително условие за постигане на споразумение е да бъдат изпълнени вече постигнатите договорености, най-вече тази за създаването на Съюза на сръбските общини.

Моето посещение в Прищина е продължаване на активните дипломатически усилия за постигане на напредък за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, базирано на европейското предложение. Това всъщност е десета моя визита от септември. Обсъдихме както предложението, така и подготовката на среща на високо равнище между премиера Курти и президента Вучич.

Мирослав Лайчак, специален пратеник на ЕС за Западните Балкани

Крачка напред е направена. От Прищина дойде новината, че премиерът на Косово Албин Курти е приел т.нар. френско-германски план за решаване на кризата. Ако това е така, топката се прехвърля в полето на Сърбия.