Европа

Косово празнува 15 години от обявяването на независимостта си от Сърбия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Косово отбеляза 15-ата година от обявяването на независимостта, която Сърбия оспорва от самото начало. Светът е разделен за статута на провинцията, над която Белград загуби контрол през 1999 година. Хората в Косово пък са разделени в мненията си за посоката на развитие на страната.

„Нещата са лоши. Нищо от това, което сме си мислили, няма да се случи, дори не знаем кое точно ще се случи“, казва жителка на Косово.

„Живеем доста добре. Всеки ден е все по-добре“, смята пък неин съгражданин.

Според премиера Албин Курти Косово е най-развиващата се икономика в региона.

Косово е нашата обща страна, в която трябва да има благополучие и сигурност. И това е приоритет на правителството. Това е гарант за подкрепа за равните права на всички граждани в страната, с акцент върху върховенството на закона.

Албин Курти, министър-председател на Косово

Данните на Статистическата агенция на Косово обаче говорят друго - безработицата е почти 40%, а преподаватели, лекари и държавни служители протестират все по-често.

Данните на Статистическата агенция на Косово обаче говорят друго - безработицата е почти 40%, а преподаватели, лекари и държавни служители протестират все по-често.

„Откакто Сърбия я няма като държава, виждаме, че сами сме виновни за живота си. Не е изненадващо, че хората са много разочаровани“, коментира Неджмедин Спахиу – професор от Факултета по политически науки в Прищина.

В сръбската общност преобладава усещане за страх.

„Напрежението е видимо и се вижда от поляризиращия популистки наратив на косовските институции“, посочва политическият анализатор Йована Радосавлевич.

Въпреки напрежението между Косово и Сърбия - и двете страни приемат т.нар. френско-германски план, подпрепян от Европейския съюз, за разрешаване на споровете между Белград и Прищина.