Свят

Мароко иска да стане производствен център за самолети

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Мароко инвестира 2 милиарда долара годишно за развитие и разширяване на авиокосмическата индустрия. Това е част от дългогодишен план за трансформиране на предимно аграрната икономика чрез субсидиране на производители на самолети, влакове и автомобили.

Държавната авиокомпания "Роял Еър Марок" също се възползва от тази възможност.

Имаме пазар. Но глобалната верига за доставки страда. Мароко разполага с добри възможности и позициониране по отношение на авиационната индустрия. Имаме силни човешки ресурси с много добри способности. Намираме се много близо до Европа. За час-два можеш да стигнеш до всяка европейска столица. Поради всички тези причини ние сме привлекателни за инвестиции.

Абделхамид Аду – изпълнителен директор на "Роял Еър Марок"

"Самолетни двигатели Сафран" изпраща самолети "Боинг" 737 и "Еърбъс" 320 за ремонт в завод близо до Казабланка. След това ги връща обратно на авиокомпании от страни като Бразилия, Саудитска Арабия, Обединеното кралство и други.

Френският производител на двигатели е сред 130-те авиокосмически компании, които оперират в Мароко. Правят се части за самолети – от крила до фюзелажи. В индустрията работят 42% жени – съотношение, което е по-високо от аналозите в Европа и Северна Америка.

Въпреки че много компании гледат на северноафриканската страна като на източник на сравнително евтина работна ръка, правителството съвместно с авиационната индустрия обучава работници в Института по въздухоплаване в Казабланка.

Индустрията се основава на всички изисквания за привличането на инвеститори в Мароко, основно човешки ресурси. Правим всичко по силите си, за да задоволим нуждите на инвеститорите от квалифицирана работна ръка.

Мохамед Абделджалил – министър на транспорта и логистиката на Мароко

Въздушният транспорт се сблъсква с насрещни ветрове в последните години. Много производители се затрудниха да отговорят на търсенето на повече самолети от авиокомпаниите след отшумяването на пандемията от COVID-19.

От Източна Европа до Югоизточна Азия – повишеното търсене принуди производителите да търсят нови дестинации за строителство на самолети и ремонт на части.