Европа

Илхан Кючюк за номинацията на Елена Йончева: Не търсете изненада тук, винаги сме имали силни личности

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Елена Йончева е номинирана от една от основните организации на ДПС – тази в Благоевград, която се слави със своята стабилност през годините. Благоевградската организация наблюдава от много близо европейските политики, тя е част от профила на ДПС, а кандидати от нея са били и Делян Пеевски, както и г-н Доган. Това каза по време на последната сесия на Европейския парламент в Страсбург евродепутатът Илхан Кючюк пред Euronews Bulgaria.

Той призна, че не е знаел за това решение, защото то е било на самата структура на партията в Благоевград.

Делян Пеевски няма отношение към номинацията на г-жа Елена Йончева. Суверенът, а в нашия случай, когато говорим за партийна организация – членовете на Движението за права и свободи, имат право да правят номинации. Те могат да номинират както партийни членове, така и гражданска квота. Тук не търсете изненада, през годините винаги сме имали силни личности, които са били припознавани от ДПС.

„През годините с г-жа Йончева сме работили много активно в защита на българския национален интерес, който минава и през това България да бъде част от шенгенското пространство. Винаги сме работили активно и в този смисъл за мен не е изненада, че благоевградската организация, която се слави със своята политическа съвест, гражданско отношение и доблест, е припознала усилията на г-жа Елена Йончева в изграждането на този национален образ на България в европейските институции“, посочи още Кючюк.

Окончателната подредба на листата за евродепутати ще бъде направена от Националното ръководство и от централния предизборен щаб на ДПС, обясни още той.  

Според него след предстоящите на 9 юни избори, ни очаква един много фрагментиран Европейски парламент и на страната ни ще бъдат нужни евродепутати, които имат ясни позиции, политически гръбнак, експертиза и това да могат да разчитат на доверието на своите политически семейства в ЕП.

Целия разговор вижте във видеото.