Политика

Елена Йончева: Очакваме отговори от Гешев защо няма съществен напредък по „Барселонагейт“

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Ние сме отправили покани към Министерството на правосъдието и главния прокурор. Ще има и представител на Комисията "GRECO" към Съвета на Европа, която се занимава с практиките по разкриване на корупционните сделки по високите етажи на властта. Ние очакваме отговори и това го очакваме от няколко години.“

Това каза за Euronews Bulgaria Елена Йончева, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. Във вторник главният прокурор Иван Гешев ще бъде в Страсбург, за да бъде изслушан от евродепутатите във връзка със ситуацията в страната и казуса „Барселонагейт“.

„Г-н Гешев е бил в Комисията веднъж. Също така сме отправили покана към г-н Кирил Петков. И двамата са били тук, така че в момента очакваме отговори по конкретните казуси. Докъде е напреднало разследването и защо до този момент нямаше съществен напредък по това дело“, уточни Йончева.



Ето какво още каза тя:

Става въпрос за мониторинговата група по върховенството на закона. Ние наблюдаваме държавите, които имат проблеми с това. Аз съм член от 2020 г. на тази група и от тогава България е под наблюдение. Ние искаме конкретни отговори по конкретни казуси – от министри, от министър-председатели... Г-н Бойко Борисов беше канен два пъти, докато той беше такъв, но не дойде.

Работата на групата има изключително важно значение. Многократните разкрития за корупция по високите етажи на властта у нас като "Барселонагейт", кюлчетата, тези неща ги следят и евродепутатите тук в Европейския парламент, затова искаме да знаем подробности.

Комисията излиза с конкретни заключения и доклади, които се обсъждат в голямата комисия "LIBE". Те проследяват законите във всяка страна членка и прилагането им. Ако в България продължаваме да буксуваме по всички тези знакови дела, тогава какво се случва? Дали други прокуратури ще вземат отношение, в случая испанската или пък GRECO, ще задам такъв въпрос. Тук става въпрос за ЕС. Вие знаете, че испанската прокуратура започна това разследване. Аз съм давала интервюта и за много световни медии по темата. Те са информирани също.

Най-важното за всички нас, гражданите, журналистите, е да имаме информация какво се случва в тези дела, не да бъдат заметени под килима. Ако г-н Борисов се чувства невинен, нека даде имунитета си и да се види дали има вина или не, смятам, че това е в негов интерес, ако той се чувства невинен.

В интерес на България е да има стабилно правителство, но мисля, че е рано да се дава прогноза дали това ще бъде така.

Ние обсъждаме някакви скандали и нищо позитивно не се появява след това. Не води до нищо положително това. Нека видим какви промени в Закона за съдебната власт ще се случат, за промените в Конституцията. Да видим каква посока ще тръгне правителството.

 

Цялото интервю вижте във видеото.