Политика

Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов заради „Барселонагейт“

От Euronews България Euronews България

Софийската градска прокуратура поиска депутатския мунитет на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов във връзка с делото по т.нар. „Барселонагейт“.

По данни на държавното обвинение „от доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина“.

Събраните доказателства срещу Борисов са за извършено престъпление по чл. 219 НПК и чл. 253 НК (пране на пари).

Съгласно законовата процедура СГП е предложила на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за сваляне на депутатския имунитет на Борисов с цел повдигане на наказателно преследване срещу него. За това на прокуратурата бяха необходими пет години. 

Скандалът, добил популярност като "Барселонагейт", тръгна през 2018 година. Тогава българският евродепутат Елена Йончева подаде сигнал до българската прокуратура въз основа на журналистическо разследване, което откри възможно пране на пари чрез имотна сделка в Барселона. В разследването бе замесено и името на бившия премиер Бойко Борисов. 

Прокуратурата у нас обаче не се задейства по този сигнал, а се самосезира през 2020 г. по испанските публикации, според които полицията и отряда за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали бившият премиер Бойко Борисов има отношение към международна схема за пране на пари, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми.

Тогава нашумя и името на бившата манекенка Борислава Йовчева, която според журналистическото разследване живеела заедно с детето си в луксозното барселонско имение - обект на полицейското внимание. Самият имот бил апортиран на нейна фирма. А втората фирма според разкритията на Елена Йончева тогава реализирала крупни приходи от хора, свързвани с Борисов.

През март 2021 година испанската прокуратура прехвърли разследването изцяло на българската. Оттогава до днес официално развитие по случая не е имало.