Политика

Прокуратурата е прекратила производствата за чекмеджетата на Борисов, Гешев не знаел

От Euronews България Euronews България

Апелативната прокуратура в София е започнала проверка как и защо е прекратено досъдебното производство, свързано със снимките на чекмедже с пачки евробанкноти и златни кюлчета, за които имаше публикации в медиите, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Това стана ясно от думите на главния прокурор Иван Гешев.

„Наказателното производство е прекратено на 10 май, като към този момент главен прокурор беше Борислав Сарафов, аз се намирах в Съединените щати, във Вашингтон. Делото е на специален надзор. Дадени са указания за извършване на служебен контрол върху постановлението от Върховна касационна прокуратура“, коментира Гешев пред обществената телевизия, цитиран от БНР.

По неговите думи той разбрал за прекратяването на досъдебното производство от медийна публикация тази сутрин и уточнява, че няма законова регламентация, която да задължава главният прокурор да бъде уведомен.

Той смята, че този случай е показал, че „митът за всевластния главен прокурор е политическа атака и не отговаря на правната регламентация в страната“.

Проблемът от юридическа гледа точка е, че няма как да се установи дали тези банкноти и кюлчета на снимките са истински, или са само макети, дори да съвпадат като номера със съществуващи, коментират пред БТА от средите на прокуратурата.

От държавното обвинение припомнят, че по делото са били направени редица международни поръчки и запитвания дали такива банкноти, с такива серийни номера, съществуват.