Политика

ГЕРБ изостави парламента и отиде на митинг в подкрепа на Борисов пред прокуратурата (Обновена)

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Журналист

Депутатите от ГЕРБ изоставиха днешното пленарно заседание и така доведоха до предсрочното му приключване поради липса на кворум. Най-голямата парламентарна група колективно се отправи към Софийската градска прокуратура, където Бойко Борисов бе призован на разпит по т. нар. дело "Барселонагейт". 

Освен тях пред сградата на прокуратурата се събраха и привърженици на Борисов, както и кметове от партията. 

Лидерът им влезе за разпита в 10 часа и напусна сградата с джипа си малко след 11. 

"Искам само да си благодаря на хората за това, че са съпричастни. Няма да коментираме нищо, защото няма нищо различно", каза Борисов. 

По същото време Борисов има призовка и за друг разпит, който трябва да се проведе в Съдебната палата. Не се знае по кой въпрос е той, но неофициалната информация е, че става въпрос за обвиненията на Иван Гешев от миналата седмица. 

"Отиваме сега, обадил съм се във ВКС, прокурорите ни чакат, тъй като призовките бяха за един и същи час - 10. Няма нищо притеснително. Като свидетел е призован г-н Борисов и въпросите са същите, каквито бяха преди повече от 2 години. Няма нищо ново. Някаква рутинна процедура. А другото е проверка, дори не е досъдебно производство", обясни адвокатът му Менко Менков. 

"Отивайте в парламента да вършите работа", заръча на хората си Борисов и си тръгна. 

"В крайна сметка политиците са граждани, граждани с повишена мощност", обясни Томислав Дончев, който също бе сред множеството. Според него случващото се с прокуратурата и разпитите на Борисов е опит да се дестабилизира парламентарното мнозинство за правосъдната реформа. 

Не разбираме защо за пореден път се претоплят очевидни спекулации, и се прекарват през системата на правосъдието, за да създават шум в системата, когато се прави кабинет и се подготвя сериозна правосъдна реформа”, включи се и Даниел Митов.