Политика

Любомир Авджийски: Гешев се страхува за живота си в този мафиотски сценарий от времето на Лъки Лучано

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

В момента наблюдаваме един изключително сериозен мафиотски сценарий, в който дори можем да говорим за комисия от типа на тези комисии, които мафията начело с Лъки Лучано е имала през 30-те и 40-те години в САЩ. Тук също можем да говорим за някаква своеобразна комисия, която има възможност да заплашва главния прокурор и дори да го отстрани физически. Има възможност да назначава главни прокурори и да влияе на членове на ВСС. Има изключителна власт – формална и неформална.

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria юристът Любомир Авджийски. Изводът той прави въз основа на записа на разговора си с прокурора от ВСС Йордан Стоев, който главният прокурор Иван Гешев пусна публично по време на пресконференцията си миналата седмица.

Според Авджийски от този разговор става безусловно ясно, че Гешев се страхува за живота си и иска гаранции от хора, наречени в записа „те“ и „той“ да гарантират неговата и на семейството му сигурност. Юристът смята, че тези хора най-вероятно са същите, които доскоро са били покровители на Гешев и са го назначили за главен  прокурор.

Този, от когото Гешев иска гаранции, не е Борисов. Борисов е наречен „Бойко“, „Банкята“ – за него се говори с по-фриволен тон, докато за „той“ и „те“ се говори с изключителен респект.

Любомир Авджийски, юрист

По думите му става въпрос за изключително мощна структура, която може да заплашва главния прокурор и от която Бойко Борисов е само част.

„Това е големият въпрос и в момента няма кой да го проверява“, смята юристът. Според него всичко случило се показва, че със сигурност има не опит за овладяване, а направо овладяване на съдебната система.

Още едно доказателство за това бил фактът, че пуснатите от Гешев записи на практика уличават и самия него като участник в олигархията, която е превзела прокуратурата.

Според него от разпитите, които прокуратурата внезапно инициира както на Бойко Борисов за „Барселонагейт“, така и на членове от ВСС, които искат оставката му, няма да произтече нищо.

Те са абсолютен шантаж над политици и главния прокурор, за да покаже, че има такава власт и всеки, който му иска оставката, може да бъде ударен.

Любомир Авджийски, юрист

По отношение на второто искане за оставката на Гешев от страна на четирима прокурори от ВСС, юристът каза: „Това е знак, че тези хора, които в продължение на три-четири години го подкрепяха монолитно, изведнъж по поръчка решиха да спрат и да се изправят срещу него. Не че не е правилно той да бъде отстранен. Но това задействане на хора, които досега са го подкрепяли, отново доказва колко овладяна е съдебната власт и колко е необходима реформата във ВСС.“

Авджийски не очаква финална развръзка по този въпрос след днешното заседание на ВСС, а по-скоро затъване в процедурни правила и дикусии. В крайна сметка обаче смята, че ще се стигне до отстраняването на Иван Гешев.