Политика

Прокурори от ВСС внесоха второ предложение за отстраняване на Иван Гешев

От Euronews България Euronews България

В деловодството на Висшия съдебен съвет е депозирано второ предложение от членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор. Информацията е от сайта на ВСС.

В предложението се посочва, че Гешев е накърнил престижа на съдебната власт и демонстрира поведение, което е в противоречие със стандартите за етично поведение на българските магистрати, което е институционално задължение за тях. 

Предлага се Пленумът на ВСС да предложи на Президента на Република България предсрочното освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“.

В искането си членовете на съвета се мотивират, като посочват начина, по който Гешев скъса оставката си миналата седмица и използва израза "политически боклук". Искането е подписано от четирима членове на ВСС от прокурорската колегия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.

Същите прокурори плюс още двама внесоха и първия сигнал срещу Гешев миналата седмица. От групата им сега са отпаднали Огнян Дамянов и Светла Бошнакова. 

Вчера на продължителна пресконференция главният прокурор обяви, че ще поиска отвод на членове на ВСС. Гешев също така обеща да изнесе още информация, но това щяло да стане на закрито заседание "за да запази престижа на съдебната власт".