България

Гешев ще поиска отвод на членове на ВСС

От Euronews България Euronews България

Главният прокурор Иван Гешев каза, че ще поиска отвод на членове на ВСС. Той говори пред медиите, след като по-рано през деня даде обяснения по проверка на Софийската градска прокуратура.

Той обяви, че ще изпълни заканата си да изнесе цялата информация, но това ще стане на закрито заседание, "за да запази престижа на съдебната власт".

А тези, които направиха всичко това, са може би тези, които българските граждани наричат „олигархия“ и „мафия“, отсече Гешев. Той показа скрийншоти от различни чатове - с члена на ВСС Йордан Стоев, както и с Бойко Борисов, но те не хвърлиха особено конкретна светлина върху твърденията му. За целите на брифинга в залата бе подготвен и медиапроектор. 

Гешев се оплака, че е получил заплашително писмо, ако не си подаде оставката "някой ще натиска копчето Ентер. Ама да натиска каквото си иска - делийт, плюс, минус, каквото си иска. Аз съм мъж от македонския край. Нещо са объркали човека. Объркали са политическия тайминг. Ако искаха да превземат прокуратурата, трябваше малко да изчакат - да направят правителство и след това. Явно са били много сигурни, че ще си подам оставката", казва още Гешев.

Писмото е написано в поетичен стил. "Обърна се срещу нас. А това не е донесло на никой нищо добро, още повече, че никога не сме ти поискали нищо - дори и лукче", гласи част от него.

И добави, че българската съдебна власт е единствената стабилна власт в момента, а "прокуратурата си върши работата само и единствено в интерес на българските граждани."

Той поясни, че излиза публично, след като "търпеливо изчаках да дам сведения по законовия ред. В петък обясних в хода на проверка във ВКП за политическа корупция и търговия с влияние. Преди половин час дадох обяснения пред прокурор по проверка по сигнал на лицето Борислав Боби Сарафов".

Днес това е началото на края на това, което българските граждани и медиите наричат „завладяна държава“, а други - „олигархично политическа мафия“ и края на тези, които българите наричат „политически боклук“, мафия и престъпници. 

Трябва да е ясно за всички български политици, макар и да не са юристи, че част от този заговор, т.нар. Закон "Зарков" е противоконституционен, каза още Иван Гешев. Този закон ще бъде проверен от Конституционния съд, той се вписва в този заговор, категоричен е главният прокурор.

Тази пресконференция, както и предишната, той приключи, без да даде възможност на медиите да задават уточняващи въпроси. 

И на тази пресконференция, както и на предишната, той се яви с червената вратовръзка на бели слончета - символ на Републиканската партия в САЩ. Този път обаче прокурорският аутфит беше политически балансиран - бутонелите на ръкавите му бяха със символа на Демократическата партия- Липсваше значката с българското знаме на ревера му от миналата седмица.