Европа

Елена Йончева след изслушването в Страсбург: Получихме от Иван Гешев подробна информация по знаковите разследвания

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Част от въпросите, които много евродепутати имаха както към главния прокурор Гешев, така и към представителите на Министерство на правосъдието бяха свързани с усещането, че има силен политически натиск да бъде освободен главния прокурор в момент, в който се правят нови разкрития. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria евродепутата Елена Йончева, която е от депутатите, присъствали на изслушването на Иван Гешев в Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на ЕП. Тя разказа, че заседанието е било следено с голям интерес от депутати от всички политически групи.

По думите на Йончева по време на изслушването са били получени категорични твърдения за наличие на категорични доказателства по различни дела и разследвания, водени от прокуратурата и свързани с корупция по висшите етажи на властта.  

Получихме от Иван Гешев доста подробна информация за това на какъв етап са знаковите случаи, защо беше забавянето с години по тях и какви данни е събрала до този момент по тях българската прокуратура. Заседанието обаче, както знаете беше закрито, по тази причина и аз не мога да дам повече подробности.

Надявам се всички тези разследвания да дадат конкретни отговори или от Иван Гешев или от институциите, които са заети с разследването на тези случаи, каза още Йончева.

Имаше искане от страна на ЕНП изслушването на Гешев да се отмени, защото той вече не е главен прокурор, но това искаме е поличило подкрепа само от консерваторите, каза още Йончева. 

Цялото интервю вижте във видеото.