Политика

Изслушването на Иван Гешев в Страсбург приключи експресно и без резултат

От Euronews България Euronews България

Изненадващо кратко бе изслушването на главния прокурор Иван Гешев в Мониторинговата група за върховенството на закона към Европейския парламент. Срещата на Гешев с евродепутатите продължи едва 20 минути.

„Каквото имам да кажа, ще го кажа в България“, заяви след нея главният прокурор. Той добави, че ще изчака и решението на президента Румен Радев, от когото се очаква да подпише указ за освобождаването на Гешев след решението на Висшия съдебен съвет да го освободи. Паралелно се очаква и решение на Конституционния съд дали изобщо този ВСС има право да уволнява главния прокурор.

Експресният финал на срещата бе неочакван, тъй като още вчера от прокуратурата обявиха, че по искане на европейските депутати Гешев ще представя постигнатия напредък в разследването на корупцията в България като цяло, както и по емблематичните дела, известни с прозвищата „Барселонагейт“ и „Чекмеджетата на Борисов“.

По-рано днес евродепутатът Елена Йончева, която е и една от първопричините за развитието на „Барселонагейт“ у нас, алармира, че от Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, се опитват да осуетят изслушването на Гешев. Формалният аргумент за това – взетото снощи решение на ВСС за отстраняване с формален аргумент, че от снощи той е отстранен.

Йончева припомни, че до издаването на президентски указ Гешев все пак още е главен прокурор и няма пречка да бъде изслушан. Впоследствие и от ГЕРБ в лицето на евродепутата Емил Радев признаха, че нямат очаквания да чуят „нещо различно“ от подобно изслушване. Все пак ЕНП го допусна.

Още снощи пък Радан Кънев, който също е от ЕНП, изпрати до колегите си в Комисията за мониторинг на демокрацията и върховенството на закона отворено писмо, в което припомня, че е предупреждавал последователно за системна злоупотреба с право и принципите на правовата държава още от 2019 г.

„Политиците, които защитаваха Гешев тогава, днес стават жертва на същия недопустим политизиран подход“, казва Кънев. И отбелязва, че отстраняването на Иван Гешев не е съдебна система и че съществува реална опасност „евентуални промени в конституцията да бъдат повлияни от корумпирани политици, в това число санкционирани по закона „Магнитски“.