България

С внушително мнозинство Висшият съдебен съвет уволни Иван Гешев

От Euronews България Euronews България

С 16 гласа "за" Висшият съдебен съвет отстрани главния прокурор Иван Гешев от поста. Това се случи  по предложение на четирима членове заради израза "Политически боклук", използван от Гешев по адрес на политическата класа на пресконференцията му от 15 май. 

Срещу решението за отстраняване гласуваха Евгени Иванов, Вероника Имова, Пламен Найденов и Олга Керелска.

Решението на ВСС ще бъде изпратено незабавно на президента Румен Радев, обяви правосъдният министър Атанас Славов.

„Оттук нататък на ход е президентът. Няма срок, в който да издаде указа за освобождаването на главния прокурор”, допълни той пред репортери.

През почивните дни се появи информация, че Радев може да изчака произнасянето на Конституционния съд по искането на Гешев срещу промените в закона за съдебната власт, въвеждащи механизма за разследване на главния прокурор.

Държавният глава има право веднъж да върне на ВСС решението на кадровиците, като откаже да подпише указа. През 2019 г. така се случи с назначаването на Иван Гешев на поста. Той го зае от втория път, тъй като президентът няма право втори път да върне едно и също предложение.

Всъщност, когато бъде издаден президентският указ, освобождаването на Гешев вече не може да бъде обжалвано.

По обед днес самият Гешев замина за Страсбург, където се очаква утре да бъде изслушан от подкомисията за върховенство на правото към Европейския парламент за делото "Барселонагейт" и други разследвания за корупция. Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които бяха приети от настоящия парламент с внушително мнозинство, главният прокурор вече може да бъде освобождаван с най-малко 13 гласа, а не както преди 17.

„Освобождаването на главния прокурор от Висшия съдебен съвет е само една стъпка от съдебната реформа, поета като ангажимент от парламентарното мнозинство, което подкрепя кабинета „Денков-Габриел“. Това се се посочва в позиция на Министерски съвет относно предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста. „Очакваме Народното събрание и останалите институции да продължат да следват посоката към цялостна съдебна реформа в полза на българското общество, така както е заложено и в управленската програма на правителството“, се казва още в текста, изпратен до медиите от правителствената пресслужба.