Политика

Опонентите на Гешев: Лабилният главен прокурор не е равно на смелия

От Euronews България Euronews България

„Както сме му гласували доверие, така може и да го свалим. Не сме му давали вот на доверие да използва прокуратурата за лични цели“. Това обяви на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет Георги Кузманов, един от четиримата вносители на предложението за освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор в началото на същинските прения, които започнаха в 15 в отсъствието на Гешев, който напусна заседанието и замина за Страсбург, където във вторник и сряда ще участва в заседание на комисия в ЕП. На нея ще говори за „Барселонагейт“ и разследването, свързано със „златните кюлчета“ и снимките на бившия премиер Бойко Борисов. 

"Ако е имал сериозен стрес, човек търси специализирана помощ, а не прави публични изказвания", смята Кузманов. И добави, че на практика с израза той признал, че "не е направил нищо, за да го почисти", вместо това "предложил говорене като на селска седянка".

"Нито борбата с престъпността, нито „политическият боклук“ са абстрактни понятия. Ние му се доверихме и му възложихме много надежди, вярвахме в професионализма му", каза Кузманов.

"Това се оказа манталитет - вместо защита на ценностите, започна замеряне със записи. Лабилният главен прокурор не е равно на смелия. Той не може да изпълнява повече функциите на главен прокурор", обяви Кузманов. 

Гергана Мутафова каза, че трябва да се даде сметка какво се случи. Започнали се да се вършат действия по досъдебни производства отпреди 5 години.

Според Калина Чапкънова с изречените думи са били нарушени принципите за толерантност и вежливост, регламентирани в етичния кодекс на магистратите. С тези фрази се демонстрирало неуважение към политическата класа. 

Истината е една и тя е видна за всички, допълни Йордан Стоев, който също е вносител. Според него думите за „политическия боклук“ е пряка заплаха към законодателната власт.