Политика

Иван Гешев напусна заседанието на ВСС насред дебата за освобождаването му. Процедурата продължава без него (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Главният прокурор Иван Гешев си тръгна по време на дебата за предсрочното му освобождаване на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет. С думите, че не "шиканира" процеса и че "не се родил главен прокурор, нито ще умра главен прокурор", той заяви след почти три часа заседание заради утрешното му участие в комисия в Европарламента в Страсбург по казуса "Барселонагейт". "Настоявам да  се защитавам сам. Много е ясно какво се случва. Заложена е независимостта на съдебната власт", допълни Гешев. 

Правосъдният министър Атанас Славов обаче го контрира с думите, че в четвъртък е заявил участие в днешното заседание и че напускането му е "опит за осуетяване". "Министърът на правосъдието също е поканен за участие в Страсбург", допълни Славов, като подчерта, че за него "по-важно е настоящото производство". "Не разбирам вашата защитна тактика да тръгнете в момента", каза министърът.  

С Гешев си тръгна и адвокатът му Радостина Томова.

След напускането им и след почивка, кадровиците решиха с 13 гласа "за" и 7 "против" процедурата за освобождаването на Гешев да продължи без негово участие.

"Мен ме притеснява видимостта. Членове на съдебния съвет внасят искане за отстраняването на главния прокурор. Провежда се необичайно дълго заседание по разглеждане на второто предложение в продължение на почти 14 часа. Отлага се заседанието за днес за 9 ч. при ясната заявка, че Гешев няма да участва до края", обясни председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова.

Според някои членове на съвета Гешев умишлено бави процедурата, възползвайки се от правото си на защита. Според други, процедурата е достатъчно сериозна и тежка и е редно да се изчака присъствието на главния прокурор, за да бъде прозрачна процедурата и да може да се защити.

С гласуване членовете на съвета все пак се произнесоха, че процедурата по отстраняването на главния прокурор може да продължи без него.

В началото: Замесване на Пеевски и Борисов

„Oпасността е да се върнем във времето на Политбюро. Вярвам, че Висшия съдебен съвет няма да влезе графика на Делян Пеевски и Бойко Борисов. Това обяви Иван Гешев преди заседанието на съвета, на което се гледа второто искане за предсрочното му освобождаване от поста главен прокурор по повод думите му „да бъде изметен политическия боклук от Народното събрание“. Според искането на четирима от прокурорската колегия с тези  думи Гешев е "уронил престижа на съдебната власт".

„Всеки българин ако сега се наведе, вече няма да може да се изправи, след като се провежда това - от опита ми за убийство до политически инсцениран опит за отстраняването ми в нарушение на всякакви принципи спрямо главен прокурор, представете си какви гаранции има всеки магистрат, пък и всеки българин“, допълни Гешев.

Пред кадровиците Гешев пък коментира, че „специалист етимолог“ трябва да се занимае дали думите му за „политическия боклук“ са „метафора, експресивен език, дали може изобщо да се засегне нещо обективно. Няма да цитирам адвокат – далеч съм от определението „инквизационен процес“.
Според Гешев процедурата, в която ВСС се намира е „неясна процедура, отклонява се от основите на правото“.

„Моето мнение като юрист, българското общество, което ни гледа доста сериозно, трябва да е наясно, че държа пред всички да се установи обективната истина. Всичко друго е нещо, което излиза извън дори основите на правото, минава в друга плоскост, която не е юридическа“, смята главният прокурор.

Правосъдният министър Атанас Славов каза от своя страна, че във ВСС са постъпили нови доказателства, внесени от главния прокурор Гешев, във връзка с откритата процедура за освобождаването му.

От членовете на ВСС зависи дали тези материали ще бъдат допуснати. Ако не бъдат допуснати, е възможно решение да има още днес, посочи Славов при влизане на заседанието.

Ако има сили на мрака, работа на ВСС е да им противостои и да ги отстранява, каза в началото на заседанието на министър Славов.

Той посочи, че каквото зависи от него, ще го прави, за да няма съмнение в този висш орган.

Отказ

Преди това мнозинството в съдебния съвет не допусна новите доказателствени искания, поискани от главния прокурор Иван Гешев и неговата защита - експертиза на израза "политически боклук", както и социологическо изследване за доверието в съдебната система.

"Защитата иска от нас нещо конкретно - да се види оценката на обществото след анализа на главния прокурор", заяви една от най-яростните защитнички на Гешев в съвета - Вероника Имова (избрана в съвета от парламента по предложение на ГЕРБ).

За да докаже необходимостта от експертиза на израза "политически боклук", Имова си спомни за своята учителка по български, която ги учила на богатството на езика и как трябва да се използват метафори. А дали изразът "политически боклук" е метафора трябвало да каже експерт по езика.

Освен Имова още трима души подкрепиха исканията на Гешев и адвоката му.

Заместник-главният прокурор Даниела Машева, която бе изслушана за емоционалното състояние на Гешев, заяви, че "друг път не съм виждала главния прокурор с такъв израз на лицето". “Излъчваше преживяно разочарование и обида от нещо", допълни тя. По думите й "обичайно Гешев е ведър и "жизнерадостен" човек".