Политика

На прощаване: Главният прокурор поиска имунитета на Кирил Петков

От Euronews България Euronews България
Kiril Petkov BGNES Снимка: БГНЕС

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Кирил Петков, бивш министър-председател, по предложение на Софийската районна прокуратура (СРП).

Искането е във връзка с досъдебно производство относно писмена декларация, подадена от бившият премиер на основание чл. 110 от Конституцията на Република България. В предложението на наблюдаващия прокурор се посочва, че Петков е подал декларацията пред  президента на Република България, като в нея съзнателно е затаил истина – наличие на двойно гражданство, и потвърдил неистина – отговаряне на условията за избиране на народни представители (престъпление по чл. 313 ал. 1 от НК), посочват от прокуратурата. 

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. Кирил Петков е обявен за народен представител и след полагането на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Съгласно чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 136, ал.3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Кирил Петков, пишат още от прокуратурата.

Преди дни Софийската районна прокуратура внесе предложение за сваляне на депутатския имунитет на Кирил Петков, съпредседателят на „Продължаваме промяната“ обяви, че няма от какво да се страхува и е готов да се откаже от имунитета си, но не сега.

„Ще изчакам да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск. В деня ПРЕДИ комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си доброволно, защото знам, че няма от какво да се страхувам“, написа тогава Петков във фейсбук.