Политика

Мандатът на главния прокурор: Има ли връзка между поисканите имунитети и процедурата във ВСС?

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще заседава и утре по искането за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор. По-рано тази седмица дебатите продължиха 14 часа, а междувременно Иван Гешев поиска да бъде изслушан при закрити врати в парламента. 

 

Според Екатерина Захариева от ГЕРБ не може да се търси връзка между процедурата на ВСС да гласува отстраняването на главния прокурор и поисканите от него имунитети на народни представители. 

 

По мое мнение няма нищо общо с искането на имунитетите, но дали се бърза или не, преценката е на ВСС. Това, което част от тях казват в публичното пространство е, че усещат някакъв натиск.

Екатерина Захариева – ГЕРБ

Промените на конституцията няма да решат проблемът с прокуратурата, но те са добро начало, коментира Ивайло Мирчев от “Демократична България”.

 

Това което трябва да стане е, в тази комисия да бъдат прецизирани всички идеи и да постигнем консенсус. И не казваме, че имаме рецептата как изведнъж всичко да заработи перфектно. Но ако погледнем към Румъния, там има доста интересен позитивен опит, и дори да постигнем техния модел ще бъде повече от добре за нас.

Ивайло Мирчев – “Демократична България”

Влизането на Делян Пеевски в Комисията няма да стопира работата на депутатите по конституционната реформа, допълни Искрен Митев от „Продължаваме промяната“.

 

Аз не виждам да има влияние на ДПС в този кабинет. Ако има такъв вариант, то той би бил през определени структури, министри, позиции и т.н. Видяхме нещо друго в залата. То беше умишленото намаляване на кворума, така че да може да бъде приета позицията на г-н Пеевски от „Възраждане“.

Искрен Митев – „Продължаваме промяната“

A междувременно депутатите трябва да решат да изслушат ли на закрито заседание главния прокурор, както самият той поиска.

 

Въпросът е с каква цел се прави. Дали се прави с цел, оказване на политически натиск, такава каквато ми се струва, че е претоплянето на старите дела, и със започването на поголовно искане на имунитетите на народни представители, или има нещо важно да каже на НС. На мен ми се струва, че е по-скоро първото.

Екатерина Захариева – ГЕРБ

На фона на това, че последните три години главния прокурор за същите тези казуси си беше заровил главата в пясъка. И сега в рамките на няколко седмици се опитва под някаква форма да възстанови едни казуси, които за това кратко време няма как да имат конкретен резултат. По-скоро е притеснително, защото навява на реваншизъм, а не на правосъдие, а ние искаме правосъдие, не реваншизъм.

Ивайло Мирчев – Демократична България

Започналата процедура по освобождаване на Гешев е по искане на четирима членове на ВСС, внесено на 22-ри май.

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.