Политика

Главният прокурор внесе искане за снемане на имунитета на Даниел Александров от ГЕРБ

От Euronews България Euronews България
Daniel Aleksandrov Alexandrov BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за снемане на имунитета на депутата от ГЕРБ Даниел Александров заради образованото досъдебно производство за блудство.

В предложението на Софийската градска прокуратура се твърди, че са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение за извършено престъпление по чл. 150, ал. 1 от Наказателния кодекс. Той предвижда от 2 до 8 години затвор за всеки, „който извърши действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст, чрез употреба на сила или заплашване, чрез използване на безпомощното му състояние, чрез привеждането му в такова състояние, или чрез използване на положение на зависимост или надзор“.

„Нищо от написаното по мой адрес не е вярно. В дъното на всичко стои моят развод, който е от месец и половина-два“, коментира Александров вчера пред репортерите искането за сваляне на депутатския му имунитет.

„Стоя зад името си и всичко това ще се докаже в съда“, каза още народният представител от ГЕРБ.

Съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 136, ал.3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за възбуждане на наказателно преследване срещу народен представител е необходимо разрешение на Народното събрание или писменото съгласие на Д.А.