Икономика

Една година Euronews Bulgaria – събитията, които имат значение

От Euronews България Euronews България

Една година. Точно толкова мина от старта на българския филиал на европейския канал Euronews. Годината беше изпълнена с предизвикателства и срещи, не само с български, но и световни знаменитости.

И така почти неусетно измина една година. Година, в която Euronews България се утвърди на медийния пазар като телевизията налагаща стандартите на качествената и свободна журналистика.

Euronews България беше единствената българска медия, която присъства на Г-20. Срещата на водещите икономики в целия свят.

Годината ни срещаше и с трудности. Съседна Турция се изправи срещу най-катастрофалното бедствие в своята история. Земетресението, което стана в началото на февруари, засегна няколко области, а нашите репортери проследиха отблизо спасителните операции.

Нашето начало беше белязано от войната в Украйна, от която се навърши година в края на февруари. Студиото на Euronews Bulgaria „Годината на войната“ получи номинация за наградите за публицистика „Свети Влас“.

Отидохме и в най-пострадалите части на страната, за да ви покажем последствията от нахлуването на Русия в Украйна.

А българо-македонските отношения ту правеха крачка напред, ту назад. Напрежението ескалираше и все по-често се чуваше език на омразата.

Но ние не избягахме. Продължихме все по-уверено и следвахме принципите на голямото Европейско семейство, а вие продължихте да ни приемате в домовете си, за да ви обясним какво правят българските и не само евродепутати, да ги предизвикаме да дебатират, за да разберем защо е важно да са там.

Чрез Euronews България проследихте най-тъжните дни за Великобритания през 2022 г. – британците се простиха със своята Кралица.

Ексклузивните интервюта се утвърдиха като наша запазена марка. Срещнахме ви със Сесилия Атиас, братята Кличко, носител на Нобелова награда за мир от руската правозащитна организация „Мемориал“ Сергей Давидис, бившия украински президент Петро Порошенко, както и Мария Альохина от Пуси Райът.

Срещнахме ви и със световния шампион по шах Гари Каспаров, вицепремиера на Косово Емилия Реджепи, шведския евродепутат Карин Карлсбро, най-младата жена кмет в историята на Афганистан Зарифа Гафари, министри в Индонезия, посланиците на Китай, Грузия, Украйна и дори с истинския дядо Коледа от Лапландия.

Г-20 не беше нашата крайна точка, а напротив, отправна. Стигнахме чак до Южния полюс и Антарктида, за да видите този леден свят през нашите очи.

Осен красотата на спорта и Световното по футбол в Катар, ви показахме и как в модерния свят съществува съвременно робство, а човешкият труд се използва до краен предел.

Потопихме ви в света на българския шоубизнес със звезди като Панайот Панайотов и Рут Колева. А от световната сцена наши гости бяха едни от най-хитовите изпълнители като победителката от Евровизия Елена Папаризу, носителят на награда "Грами" за най-добър латино албум и един от най-успешните DJ SICKOTOY, ALMA и хитовият гръцки диджей COYOT, румънската музикална мегазвезда Minelli от Global Records.

Трудът ни се увенча с успех. Репортерът Кристиян Юлзари получи награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“, а 2022 г. завърши с една отборна победа. Главният редактор на Euronews България Марина Стоименова спечели наградата „Жена на годината“ в категория „Медии“.

А Euronews България ще продължи да ви показва всички гледни точки, защото това умеем най-добре. 


Вижте всичко за 1 година Euronews Bulgaria: