Добро Утро, Европа

Minelli пред Euronews Bulgaria: Пиша музиката си сама, за мен е важно тя да докосва

От Euronews България Euronews България

Само пред Euronews Bulgaria говори румънската музикална мегазвезда Minelli от Global Records, която ще ни разкаже за новия си албум, който излезе преди броени часове. С нея разговаря продуцентът на предаването Веселин Вълчев. 



И така, Минели, вие сте много красива и наистина супер успешна. Песента ви „Rampampam“ вече има повече от 250 милиона гледания в YouTube, а песента Ви „Mmm“ също е много популярна тук, като двете песни заеха челни позиции в световната класация на търсачката за песни Shazam и в Spotify. Почти всички твои песни стават тотални хитове тук в България. Кажи ми, каква е рецептата за този успех?

Нямам тайна, просто отивам в студиото и създавам песен. Много е трудно да усетим дали една песен ще стане хит още докато я пишем. Пускам нови и нови парчета и едва тогава виждам как влияят на хората. Това се случи и с песента ми „Rampampam”.

Добре, нека продължим оттам, буквално от началото на деня в полунощ вие пуснахте премиери на различни песни в канала си в YouTube, които са част от новия ти албум, видяхме обложката му в официалните ти профили в социалните мрежи, нашите зрители сега ще видят това, изглежда страхотно. „Silver and gold – глава II“ е името му, защо се казва така и достъпен ли е вече за феновете?

Мисля, че новият ми албум веч е качен във всички платформи. А що се касае до името (Silver & Gold - Chapter 2) –„Сребро и злато - Глава 2“.., всичко, което съм пускала към този момент беше метафорично глава 1. И въпреки че това е първият ми албум, за мен той е втори. Всъщност той е доста важен и за кариерата ми. Колкото до „Сребро и злато“, ако погледнете списъка с песни вътре, ще видите една точно със същото заглавие. Именно тази песен лично за мен носи специално послание. Целият албум е като едно съкровище, изключително ценен.. А името, което носи, е важно.

С кого работи по албума?

Работих по албума заедно с екипа си и продуцентите ми в Румъния, но всъщност го създадох в различни градове. Някои от песните написах в Стокхолм, Берлин, Лондон, други в Дубай и Амстердам.. Искрено се наслаждавах на процеса. И знаете ли, не възнамерявах да пускам албум докато не излезе „Rampampam” и всички не започнаха да ме питат кога ще чуят и албум. Аз им отговарях, че няма е скоро, тъй като нямам подобни планове. Но после се запитах: „защо, ако хората го искат, да не го направя?“. Трябваше да създам албум за хората със специална концепция, цяло преживяване за слушателите. И ето така се залових на работа.

Колко песни включва албумът? Всички ли вече са издадени, колко от тях имат видеоклипове? 

Има общо 14 песни. Вече сте чули „Could be something“, “Deep sea” и “Think about you”. Останалите 11 са напълно нови за публиката ми.

Смяташ ли да клипираш всички нови песни от албума?

За мен е много важно видеоклиповете ми да имат концепция, да разказвам история чрез тях. И да, всяка песен има определена визуализация. След като пусна парчетата обаче ще помисля и за по-комплексни видеоклипове на някои от тях. Знаете, всички песни са визуализирани, но е различно.

Надявам се, че Вашите български фенове ще имат достъп до албума възможно най-скоро. Но разкажи ми малко повече за новата ти песен. Участваш в нея в колаборация с колегата ти SICKOTOY, чия беше идеята?

Със SICKOTOY записвахме заедно в Дубай. Започнах да работя по песента с него и още един много талантлив текстописец от Амстердам. Исках и тази песен да носи мрачната енергия, която феновете ми познават от други парчета. И веднъж щом песента беше готова, решихме, че трябва да я изпеем заедно.

Откъде всъщност идват идеите за твоите песни, знам, че пишеш много от тях сама. Можем ли да кажем, че голяма част от огромния ти успех до момента е резултат и от това да правиш нещата сама за себе си, изпипани до последния детайл, защото ти стоиш зад голяма част от подготовката?

Да, пиша музиката си съвсем сама. Това е много важно от мен. Никога не взимам готови песни от други хора. Важно е за мен да съм в стаята, да обмислям концепцията, да търся думите или историите, които ме вдъхновяват. Мога да бъда вдъхновена от реплика на някой филм или пък от по-екзотични думи, ако мога да ги нарека така, които търся в гугъл. Приятелите ми също имат много истории за разказване, така че муза има буквално навсякъде. Аз просто я пренасям в музиката ми.

Как избирате хората, с които да работите?

Основният ми екип е тук в Румъния- Алекс Котой, Марти, Себи, Вики. Това са хората, с които създадох Rampampam. Имам обаче екип и в Лондон и в Швеция. Ако записвам някъде с някого, и много ми харесва работата му, запомням това момче или момиче за предстоящи песни.

Върху какво работиш сега? Какъв ще е следващият ти проект?

На първо време искам да чуя обратната връзка от този албум. В момента сме фокусирани върху участията ни, тъй като през лятото предстоят доста фестивали. Ще пусна и още едно парче от „Сребро и злато: Глава 2“, така че към момента всичките ми планове са около албума.

Може ли някой ден да те видим в колаборация с български артист? Чувала ли си нещо оттук?

Може би, не знам... Никога не казвай никога.

Планираш ли да посетиш България тази година? И къде могат да те видят твоите български фенове?

Честно казано в момента не знам дали имам организирано участие в България, но със сигурност много скоро ще дойда. Може би още това лято. Публикувам всичките си дати на концерти в Инстаграм.

А какъв според теб е ключът към успеха на румънската музика? Вие правите адски много хитове.

Не знам, наистина. Лично аз съм много запалена по музиката и работя здраво. Смятам, че именно това е ключът към успеха. Работа, вяра в себе си, както и постоянство. И да „горите“ за музиката. Не мога да кажа само един фактор, много повече е. Работа и пак работа и голямо желание за осъществяване на мечтата.

Пожелавам ти още много успехи и здраве, пожелай нещо на феновете си тук, ако искаш?

Искам да благодаря на феновете си за цялата подкрепа и да им пожелая да се насладят на албума ми.