Добро Утро, Европа

ALMA и хитовият гръцки диджей COYOT: Харесваме музиката, която докосва

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Харесва ми да съчетавам традиционното звучене с различното. Бих искал в бъдеще да направя песен с традиционни български фолклорни мотиви, но в типичния за COYOT стил. Новият ни проект просто се случи. Решихме, че е интересен и има смисъл да направим видео и да го пуснем.  Работихме естествено с Claydee, защото, когато той планира тези летни лагери на които се запознахме, той става част от проектите, които се раждат там. Нямам търпение да представим всичко, което сме направили заедно. Toва казаха в "Добро утро, Европа" хитовият гръцки DJ и продуцент - COYOT, автор на хитовете "Remember", "Love myself on the weekends" и "Why" и певицата ALMA, които представиха новата си песен "Scared".

 

COYOT: Това е въпрос, който много хора ми задават - защо името COYOT. Всъщност пишех песни под различни псевдоними, но когато пуснах песента "I love myself on the weekends", между другото първата ми песен, която стана голям хит в България, я изпратих на Ultramusic. Мениджърът ми ме посъветва тогава да избера ново име и да забравя за старите, тъй като ще съм по разпознаваем за хората. Дълго време не успяхме да измислим подходящо име. Буквално четвъртък вечер все още нямах, а петък сутрин подписвах договор. В този момент майка ми, която е от Турция, предложи да отида при нея и заедно да измислим псевдоним. Аз обаче ѝ казах, че нямам това време, тъй като работех много, развивах много бизнеси постоянно. Именно тя ми каза, че животът ми е като движението на койот, като от анимационните филми, знаете. И именно така се роди творческото ми име. Много ми хареса!

 

Запознах се лично с Алма миналата година на един музикален лагер. Организираме подобни лагери в различни страни, като в Гърция например, и каним артисти и продуценти от целия свят. Та, миналата година се запознахме лично. Бях работил съвместно с нея и преди около три години-Когато създавах песента си "Devil in disguise", знаете я.. Стана популярна в България. Алма чу песента преди няколко години, имаше някои идеи за вокалите и текста.. Поколебахме се дали да не я изпеем заедно, но в край на сметка се спряхме на Роксана. Впоследствие се свързах с Алма и ѝ казах, че трябва да направим песен заедно. И така, преди година ѝ изпратих „Scared“, да каже мнението си, как я намира като музика, текста... И така, песента я усъвършенствахме на музикалния лагер, създадохме я за 20 минути със съвършени вокали.

COYOT

ALMA: Ние се запознахме чрез Claydee, бях на 16 май. На тази наша първа среща написах песента "Devil in disguise", която по-късно направи COYOT. Срещнахме се с него после на летния лагер.

COYOT: Алма е чудесен и много талантлив артист, а и много добър човек.

ALMA: Има много хубав мустак, винаги е много усмихнат и много весел. Винаги с гърците е много забавно.

COYOT: Всичките ми песни са сравнително меланхолични, може би защото самият аз съм такъв. Чрез музиката си опитвам да докосна определи места от душата на човек. Мисля,че това е и причината поради която се сработих толкова добре с Алма. И тя носи тази меланхолия. Песента ни с Алма е леко мрачна и носи сякаш едно носталгично усещане, но накрая ви оставя едно приятно чувство. Алма създаде текст,който много ми хареса.

ALMA: Проектът ни просто се случи. Просто решихме, че е интересен и има смисъл да направим клип и да го пуснем.  Работихме естествено с Claydee, защото когато той планира тези летни лагери той става част от проектите. Нямам търпение да представим всичко, което сме направили заедно.

COYOT: Първоначалната ни идея бе да заснема клипа някъде в България, в София например. В край на сметка видеото е заснето на няколко места - аз снимах в Гърция, а ALMA - на едно прекрасно място в страната ви. Получиха се миксирани кадри от двете държави. Бих казал, че клипът се роди спонтанно.

 

Видеото даже трябваше да бъде малко различно. В първия ден от снимките ние трябваше да сме на Черно море. Толкова красиви кадри направихме с дрон. Всичко виждахме на монитора, ставаше супер, но изведнъж дрона падна във водата, с всичко което сме заснели. Със Стефан Щерев, който беше оператор и режисьор не можахме да повярваме, че сме загубили всичко, което сме направили. На следващия ден отидохме на друго място във водата, но все пак мисля, че направихме хубаво видео.

ALMA

COYOT: Точно така, обичам българския и гръцкия фолклор. Една от новите ми песни, която ще излезе след около месец е направена съвместно с популярен гръцки изпълнител. Музиката наподобява тази на „Scared“ и „Devil in diaguise“. Сред другите ми нови парчета обаче има и такива, които са по скоро в жанра хаос. Харесва ми да съчетавам традиционното звучене с различното. Бих искал в бъдеще да направя песен с традиционни български фолклорни мотиви, но в типичния за COYOT стил. Не, все още не съм избрал. Но е в бъдещите ми планове.

ALMA: Аз не бих казала, че имам стил. Просто съм тук да експериментирам с музиката си. Готова съм да покажа всички неща, които мога. Това, че имаш недовършен проект с някого не означава, че ще излезе скоро. Засега мисля, че тези гръцки проекти, които имам трябва да се финализират. Иска ми се да пускам малко по-странни песни, малко по-тъмни, малко по-екстраваганти. -

COYOT: Не знам каква е тайната. Мисля, че чрез творчеството си докосвам по определен начин хората и затова слушат музиката ми.

Искам да благодаря на българските фенове. Песента ни „Scared“ излезе едва преди няколко дни, а вече е на седмо място в класацията за най слушана музика. Това означава, че им е харесала. Благодаря им за това. Надявам се да се виждаме и на бъдещи концерти. 

ALMA: Съветвам хората да експериментират с всичко и да се учат от средата около тях.