Ексклузивно

В света на Тайра Банкс: Euronews разговаря с топмодела за новото ѝ поприще

От Euronews България Euronews България

Ще ви срещнем с един от най-високоплатените модели в света - Тайра Банкс. Днес тя има нова роля - тази на предприемач. Тайра Банкс стартира първия си глобален бизнес за сладолед в Обединените арабски емирства. Какво е да си красива жена в света на бизнеса и още - вижте повече в специалното интервю на Тайра Банкс за Euronews.



Здравейте и добре дошли. Днес с мен е моделът, актриса, продуцент, бизнес дама и предприемач Тайра Банкс. Това е доста титли. Какво ви описва най-добре?

Интересно е. Когато чуя "актриса", си мисля: "О, участвала съм в няколко филма, играла съм, но не съм Мерил Стрийп". Да извадим актрисата и да запазим всичко останало. Работя в тази индустрия от дълго време и от 15-годишна възраст.

Очевидно винаги сте имали бизнес нюх, защото сте започнали толкова рано. Кой беше най-добрият съвет, който получихте във връзка с бизнеса си?

Майка ми винаги ми е казвала, че съм продукт. Това беше преди да стана предприемач, когато бях модел. Тя каза: ти си стока и как ще продадеш тази стока? Трябва да знаеш, че стоките могат да се развалят бързо. Тогава хората не ги искат. И така, как можеш постоянно да се открояваш, обновяваш, освежаваш? Това беше много здравословен начин, така че можех да се справя с него, когато получавах откази като: Ние не ви искаме за това или онова. Когато те отказват. Майка ми казваше: "Тогава ти отхвърляш, моето дете, не забравяй това." Мисля, че това ми помогна да не полудея в лудия свят на тази индустрия.

Говорейки за това, което стартирате тук: Smize and Dream (смайз енд дрийм) - вашата марка сладолед. Избрали сте продукт, който се харесва на всички.

Да, винаги когато спомена, че имам компания за сладолед - пред майка и татко или бизнесмен, няма значение. Те винаги питат: Какво? Сладолед? Къде? Къде? Какво? Разкажете ми за него. Интересно е: сладоледът е истинското щастие.

Откъде дойде идеята? Обичаш ли сладолед?

Да. Бях обсебена от сладоледа още от три-четиригодишна. Прабаба ми се грижеше за мен през лятото.  Майка ми не можеше да си позволи детска градина. Затова цяло лято ходих в къщата на прабаба ми. Тя сама приготвя ванилов сладолед. Имам прекрасни спомени за моята прабаба. Години по-късно майка ми всеки петък вечер отиваше в сладоледаджийницата на булевард "Холивуд" в Лос Анджелис и си купуваше любимият сладолед. Седяхме в колата и тя ми разказваше за всички жертви, които е трябвало да направи, и за това, че през следващата седмица няма да я виждам толкова често, защото е приела нова работа само защото съм искала да имаме допълнително място за спане. Трябваше да спя на пода, не исках повече да правя това и казах: имам нужда от разтегателен диван. Затова си взех диван. Това ме изкара от нашата спалня. Искаше да има стая с две легла и да се махнем от този апартамент. Тя винаги мечтаеше, това правехме, когато ядяхме сладолед. Така се появяват Smize и Dream.

Tyra Ice Cream Resized Снимка: Фейсбук, архив

Избрахте Обединените арабски емирства като първото място, където да разширите бизнеса си. Защо избрахте това място?

Първо, аз преподавам маркетинг на личността в Станфорд. Първото нещо, което казвам на моите ученици, е, че различното е по-добро от по-доброто. Какво е различното? Какво е уникално? Как можете да стигнете до върха на нещо? Ако аз го направя, знам, че всички останали ще последват примера ми. За мен Обединените арабски емирства са символ на прогреса. Говоря и за музея на бъдещето. Кой има музей на бъдещето? Питам се: какво е то? Прекарвам времето си тук, защото тук имаме приятели и някои други бизнес дейности. Постоянно летим из Персийския залив. Не осъзнавах колко голямо е значението на семейството тук. Когато идвам тук със семейството си, майка ми казва: "Виж какво е семейство. Тук се грижат за бабите си и не ги изгонват. Това е истинското семейство. И още нещо, сине мой, това ще прозвучи много...“ Имам седемгодишен син. Обича да ходи по ресторанти - заради менюто с безалкохолните коктейли. След това той пита: "Мамо, ти тук ли си, за да пиеш смешните напитки?“ Заради плодовите сокове и бизнеса...

Казахте, че сте го държали далеч от някои неща в емирствата. Изчакайте да види другите неща, които може да прави тук.

Държах го настрана, защото смятам, че не съм в състояние да направя нищо друго, освен да го доведа. Той няма да го направи. Затова се опитвам да издържа колкото се може по-дълго. Това е като родителите, които държат децата си далеч от захарта, защото знаят, че те ще се вманиачат по нея, щом я опитат. Но да, това е специално място за нас. А инвестиционният офис наистина ни даде голям тласък. Искаме да кажем: подкрепяме тъмнокожите хора, подкрепяме жените и искаме да ги доведем в ОАЕ и да покажем на света, че тук можете да развивате бизнеса си. Харесва ми да бъда нещо като експеримент, който другите могат да следват.

Споменахте, че сте бизнесдама. Защо е важно да ценим и подкрепяме жените в бизнеса?

За нас е важно да ги признаем, да ги подкрепим, да поставим камерата върху нас, да покажем, че съществуваме и че не е лесно. И че ние сме също толкова добри и бизнес планът ни е също толкова добър. Но не е задължително да се възползваме от същия риск и равнопоставеност като човека, който стои до нас, който е неподготвен и напълно хаотичен. Но всички заслуги са негови. Но е важно камерите да ни снимат, за да покажем на другите жени, че могат да се справят. Но също така става въпрос за модели за подражание и обграждане с професионалисти. Вие сте този, който въвежда иновации, но създавате стратегията, маркетинга и всички останали неща, които са ви необходими, за да успеете в бизнеса.

Известна сте с успеха си в пробива. Какъв би бил основният съвет, който бихте дали на новите компании?

Бих казал да претърсите пазара, да разгледате всичко, да се задълбочите и да проучвате като луди. Да имаш нещо, на което си се посветил изцяло, и да не излизаш от него. Започвам да проучвам и после не мога да спра. Знам всичко за леда. Знам за развитието на влагата и образуването на кристали. Знам всички тези различни неща за сладоледа, защото съм решил да се занимавам с този бизнес и не искам никой да ми казва, че не знам какво говоря. Искам да знам повече от отдела за научноизследователска и развойна дейност, повече от отдела за стратегия и повече от отдела за маркетинг. Затова казвам: "Научете се и коленичете". И тогава никой няма да може да каже, че не знаете какво правите.

Говорихме за предишната Ви кариера и дейности. Например, какъв е най-хубавият Ви спомен от модата?

Никога не съм била обсебена от дрехите. Те не ме интересуват. Предстои ми да пусна на пазара дрехи и да го направя като Стив Джобс. Защото, когато се събуждам сутрин, едно от най-големите ми притеснения е какво да облека. Питам се: трябва ли да го правя? Покойният Тони Шей беше главен изпълнителен директор на Zappos и съответно мой приятел и поддръжник. Всеки ден носеше риза и дънки на Zappos. Попитах го: "Защо носиш твоята марка? Това е странно. Той каза: "Не е нужно да мисля за това. Всеки ден разказвам на света кой съм и какво правя, каква е моята страст. Затова може би ще започна да правя това и аз, носейки тениска с надпис "усмивки и мечти", черно сако и черни панталони, за да мога да мисля за работата си и за стратегията за глобално развитие на компанията, вместо да се питам: "Да нося ли розово или жълто?"