Култура

Доц. Георги Лозанов: Защо пък билетите за Малкович в България да са по-евтини от тези в Гърция?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Разбира се, някакъв проблем е цената, но не е основният. По-скоро твърде много странични неща покрай тази постановка се натрупаха, които изместват вниманието от нея. Загуби се усещането за предстоящо театрално събитие, като че ли нещо друго стана.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ медийният експерт и културолог доц. Георги Лозанов.

„Стана нещо, което може би е поучително. Ние имаме една наследена от социализма нагласа, че културата ни се полага. Че тя е нещо естествено и че истинският труд е физически“, смята доц. Лозанов.

Правенето на култура е изключително важно и луксозно занимание. Това не е нещо, което се случва лесно. Изкуството изисква потенциал, който трябва да се финансира.

Според доц. Лозанов сравненията с цената на билетите за представлението на Джон Малкович в съседна Гърция не са подходящи, тъй като южната съседка за малко не фалира преди няколко години.

„Защо пък трябва да е по-евтино (в Гърция – бел. ред.), в крайна сметка това е нещо доброволно. Предлагат ти нещо, ти ако искаш ще отидеш. След като има опашки явно тази рекламна стратегия по някакъв начин върви, обаче поемат голям риск в друго отношение, защото след като дадеш тази сума и след целия този шум ще има някакво свръхочакване към този спектакъл. Въпросът е дали ще отговори на това очакване“, подчерта доц. Лозанов.

„Така че нека да не правим такъв вид съпоставки, но действително сравнявайки се със самите себе си, за първи път май се налага да се дават такива суми за театър“, каза още медийният експерт.

Този скандал започна да променя пазара на изкуството и да си даваме сметка, че театърът е нещо, което струва скъпо и той не ни се полага от само себе си.

По думите на доц. Лозанов „този малък скандал се появява на фона на един по-голям скандал, който тече в Народния театър“ и предположи, че може да е пиарски ход за отклоняване на вниманието.

„Това е известен риск, който не бива да се поема. Онзи скандал е различен. Тук трябва да разберем, че изкуството не е някаква даденост, държавата не е тази, която трябва да плаща“, смята медийният експерт.

Целия разговор вижте във видеото.