Добро Утро, Европа

Как се създават хитове? Говори един от най-успешните DJ и продуценти в Европа - SICKOTOY

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Носителят на награда "Грами" за най-добър латино албум и един от най-успешните DJ и продуценти в Централна и Източна Европа през последните години - румънският хитмейкър SICKOTOY със специално интервю за Euronews Bulgaria.

 

Здравей, SICKOTOY, и благодаря, че си с нас! Кажи ни каква е рецептата на успеха за всичките тези хитове? 

Просто правя и създавам музика със страст. Страстта е първото нещо, което трябва да имате. И разбира се, много работа. Знаете, големите усилия носят големи успехи.

Нека да кажем за новата ти песен "My love", която е в колаборация с Шопен, чия беше идеята да се съберете и как избираш партньорите си в музиката? 

Шопен, името му се произнася точно като това на композитора, е много талантлив текстописец и продуцент. Освен това сме доста добри приятели. Та негова е тази идея, която изначално беше на румънски език. И мен много ми хареса. Казах си, че с правилното продуциране, тази колаборация с него ще бъде много успешна. И така, срещахме се в студиото, разговаряхме в продължение на 2-3 месеца, впоследствие станахме приятели и започнахме работа по песента.

А чия беше идеята за видеото? Кажи ни повече и винаги ли имаш идея за видеоклипа когато правиш песните? 

Усеща се, че песента е за жена. Още в началото имах тази визия в главата си за едно освободено, независимо момиче, което просто танцува. Работих по видеоклипа съвместно с доста талантливи режисьори от Global Records.

Ти си много продуктивен. Само за месец говорим за новата ти песен и две други нови песни - едната с Оливия Адамс, другата с Минели. Всъщност Минели представи вашия хит наскоро в предаването ни. Твоя ли беше идеята за тези песни? 

Песните се създават на етапи. Правихме музика буквално по целия свят. Работихме с много талантливи текстописци от различни места. Например с Оливия създадохме песента "Dont look the other way" в Ибиза. По същия начин и с Алида, която е много надарена певица и текстописец, и има редица хитове с Алън Уолкър и Робин Шулз. Правим музика на различни локации, набързо си оформяме студио и започваме да обменяме идеи. И след това преценяваме кой изпълнител ще пасне най-добре на песента. Когато аз продуцирам даден проект, винаги се стремя изпълнителят да е с моята енергия и да вървим "в една посока". Това се случи и с Dont look the other way, както и с Think about you с Минели. Работихме заедно и с Йоши Бриин, който е доста успешен текстописец от Нидерландия. Той от своя страна страна е работил съвместно с Тиесто по "Dont be shy". И ето така се създават песните.

Планираш ли да направиш видео към песента с Оливия Адамс?

Пуснах тази песен по-скоро с фокус върху текста й, смятам, че е много емоционален..Но ако все пак привлече достатъчно внимание и интерес, вероятно ще създам и правилният видеоклип за нея.

 

Миналата година ти беше жури в един от най-големите музикални формати в Румъния, организирани от твоя музикален лейбъл Глобал рекърдс и HBO MAX, "One True Singer". Как прие тази роля и какви бяха емоциите ти около всички тези млади хора?

Всъщност и за мен това беше странно преживяване. Аз само работех в студиото си, не съм свикнал да бъда пред камерите... Но пък мисля, че на този етап от живота ми, е страхотно да опитвам. И се чувствах наистина прекрасно. В първото издание бях малко притеснен, тъй като правех препратки към тип шоу като The voice, какъв беше подхода на журито в тях и т.н. Но постепенно започнах да действам по възможно най-креативно и самостоятелно. Полагах усилия да върша добра работа.

Обичаш да правиш музика с най-близките си колеги. Кажи ни какво си подготвил за тази година! 

Голямата ми цел е да опитам да пускам нова музика всеки месец. Вече имам няколко дни. Освен това правя и обиколки като диджей. Вече имах един концерт в Крайова, предстои още един през април. И така, накратко искам само да се концентрирам в правенето на добра музика, лансирането ѝ редовно- на всеки месец. Надявам се и да увелича слушателите си в Спотифай, както и на всички други музикални дигитални платформи.

Работиш ли по нов албум?

Вече имам около 20-25 идеи. Все още не съм сигурен дали да ги пусна в един албум ли на етапи по 2-3 песни.

Винаги съм се чудела нещо - какво е най-важното, за да правиш музика в днешно време - да имаш музикално образование, да си започнал да се занимаваш с музика от малък или нещо друго? Каква е тайната? 

Вижте, доста е различно. Мисля, че в наши дни най-добрият начин е като се адаптирате и сте възможно най-добре технически оборудвани. Защото всеки месец излиза нов тип софтуер, нова форма на изкуствен интелект. Смятам, че съвременната музика е доста по-различна от тази, която се създаваше преди 10- 15 години.

Не мисля, че трябва да имате музикално образование. Ако чувствате и обичате музиката, може да създавате собствени неща дори на обикновен компютър, или на инструмент като китара или пиано. В крайна сметка всичко зависи от това как чувствате музиката и колко време сте готови да вложите в страстта си. Единствената разлика, която откривам, когато върна лентата назад е, че сега младите хора имат много повече възможности в сферата на музиката. Създават се и повече парчета, което означава по-голяма конкуренция.

Да очакваме ли да те видим в колаборация с български артист? 

Да, разбира се!

Наистина ли? 

Да, защо не? Бих направил! Ако с някого създадем добра връзка и усещане и ги пренесем в песен, съм навит. Правил съм колаборации с албански изпълнители, с турски.. Искрено искам да работя и с български артисти.

Кога твоите фенове ще те видят на живо в България?

Бих го направил, със сигурност! Първата част от годината пътувах много и създавах музика. Бях в Обединеното кралство, Швеция, Норвегия. В момента съм се концентрирал в концертните обиколки, но ако такава възможност и в България, със сигурност ще дойда.

Какво е посланието ти към твоите фенове и към зрителите на Euronews Bulgaria?

Искам да кажа на всички мои фенове, че ги обичам и им благодаря за подкрепата. Наистина съм благодарен за постоянните и емоционални слушатели. Благодаря ви много, благодаря, че ме подкрепяте!