Култура

Емануил Трейман: Фотографията е една красива истина

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Една снимка винаги казва някаква истина, но не пълната. Самият избор какво да покажем е скриване на някаква истина. Тя е едно субективно представяне на света. Фотографията е една красива истина, така да го кажем.“ Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria фотографът Емануил Трейман.

 

Ето какво още каза той:

Опитваме се да създадем такава фотография, която човек да иска да си купи и да подари на приятел. Нещо авторско, не просто принт от магазина. Няма откъде да се купи такова нещо в момента, ние в момента се опитваме да прокараме такъв път.

Инициативата, с която тръгваме, се казва "Foto Buzz" от Фото Базар. Хората търсят неща, които резонират с тях. Пейзаж, улична фотография, нещо абстрактно, което се връзва с интериор. За нас също е въпрос какво търсят хората. Примерно на базара, който споменахме, бяхме поканили няколко фотографа, които снимат улични снимки и те продаваха най-много, колкото и учудващо да беше за нас. 

Поради тази традиция на фотографията в моето семейство, аз откакто се помня, съм отраснал в тази среда. Фотографията е едно умение в света който виждаме, да придадеш важност на неща, които си заслужават да им се обърне внимание.

С телефона вече всеки може да снима, но умението да виждаш е това, което прави разликата. Колкото и да се развиват технологиите, умението да отличаваш значимите неща е нещото, което няма как да има всеки. Като всяко нещо талантът не е достатъчен, има хора с усет за фотография, но този усет трябва да се култивира. Това се опитваме да правим, да съберем хора, които искат да се занимават с това и да извадим магията от тях.

 

 

Цялото интервю вижте във видеото.