Европа

Ще ни блокира ли Швеция за Шенген: Специално за Euronews Bulgaria говори шведският евродепутат Карин Карлсбро

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Защо и шведското правителство се готви да блокира присъединяването на България и Румъния в Шенген? В специално интервю за Euronews България търсим отговорите от шведския депутат от групата "Обнови Европа" Карин Карлсбро

Нека започнем разговора със ситуацията в шведския парламент. Очевидно двете най-големи опозиционни партии не искат България и Румъния да влязат в Шенген. Ще ни кажете ли какви са основните им аргументи, които стоят зад това решение?

Да, точно така. Социалните демократи, заедно със Шведските демократи, заявиха, че ще гласуват против разрастването на Шенген. А знаете, че шведският парламент трябва да обсъжда въпроса, преди да стигне до Брюксел. От това, което чувам, въпросните партии се страхуват от неконтролираните престъпни групи на национално ниво, трафика с незаконните оръжия, наркотиците, подобни неща.. Лично аз намирам такова мислене за стереотипно, а техните действия за популистки и националистически. Съжалявам за казаното от тях и вярвам, че и Швеция се срамува от думите им.

Можем ли да кажем, че опасенията, свързани с корупцията и организираната престъпност са само фасада и нещо друго се крие зад тях?

Трябва да попитате тях, но е очевидно, че страха е преобладаващ, а не последиците. Мисля, че се страхуват от самата концепция на Европейския съюз, която е именно визията за свободно пътуване, образование, живот в Европа. А това е идея, която е много важна за нас като либерали. Важно е как възприемаме и всички останали страни. Мисля, че е в основата на ЕС да третира равностойно всички държави, които са изпълнили изискваните условията. Знаем, че България, Румъния и Хърватия си „написаха домашното“ за присъединяване в Шенген. Пак казвам, смятам казаното от тези две партии за популизъм или някакъв опит да се покаже: “ето, ние водим борба с престъпността“, но по мое мнение най-добрият начин да водим тази битка с международната престъпност, е чрез обединение в рамките на Шенген.

В някои издания пише, че Стокхолм има проблеми с това българските граждани да се движат прекалено свободно из Европейския съюз. Това идва след изказване на председателя на правната комисия в шведския парламент. Темата за миграция част ли е от популистките лозунги?

Има публичен дискусии относно тези хора и търсенето на финансова помощ както в Швеция, така и в много други европейски страни. Сред тях има такива, които са изоставени на улицата. Смятаме това за на първо място социален проблем, с който всяка страна от ЕС трябва намери начин да се справи и да се погрижи за своите жители. Това е социален проблем, на който страните-членки трябва да намерят разрешение поотделно. И все пак, принципът за свободата, за свободното пътуване е основополагащ и фундаментален за Съюза. Ще се изправим пред големи предизвикателства, вече сме подложени на част от тях.

Например престъпността, но можем да се справим с всички тях заедно. Не подкрепям популистския подход. Наистина съжалявам за ситуацията, срамно е. Мисля, че е време страните, които работиха толкова усърдно за изпълняването на изискванията, вече да бъдат посрещнати в Шенгенското пространство. Искам да добавя, че времето, в което живеем е много опасно. И именно сега солидарността и равноправието са съществено важни. Трябва да бъдат прилагани на практика. Усетихме колко приятно е чувството, когато се заговори за влизането на Швеция в НАТО, как ни приеха... Силно се надявам тези партии да променят решението си и въпроса да мине с успешно гласуване в парламента, но честно казано не съм толкова оптимистична. Мисля, че е важно в момент, в който се се работи по интеграцията на Швеция в НАТО, страната да покаже желание за още по-задълбочено сътрудничество.

Смятате ли, че има сходности между аргументите на тези две шведски партии и аргументите на нидерландските депутати, тъй като целият парламент в Хага гласува против приемането на България и Румъния в Шенген?

Мисля, че по този въпрос всяка партия има различно мнение, така че не искам да говоря от тяхно име. Просто следя дебата в Швеция и искрено съжалявам за случващото се. Времето, в което живеем, изисква да отстояваме силно идеята на Европейския Съюз. Трябва да третираме всички страни равностойно. Трябва да проверим кои условия изпълниха България и Румъния по време на пандемията, но и да се изправим заедно пред войната в Украйна. Ако тези три страни са изпълнили напълно критериите, каквато е оценката на Европейската Комисия, смятам за несправедливо да не се позволява влизането им този съюз.

Вярно ли е, че има специално създадена мисия в Европейския съюз, която да адресира притесненията на Нидерландия? Както Вие споменахте Европейската комисия и Европейския парламент подкрепят членството на България и Румъния, но и това не успява да убеди Нидерландия.

Ако говорим за Нидерландия, мисля, че ще е по-добре да питате нидерландските ми колеги.

Добре, ще питаме и тях. Още един важен въпрос обаче искам да ви задам. Очевидно е, че България и Румъния са изправени пред някои пречки по пътя им към Шенген, но всички подкрепят членството на Хърватия. Защо според Вас всички застават зад Хърватия, но не приемат България и Румъния?

Отново, смятам, че ще е по-добре да потърсите различните мнения по този въпрос. Лично според мен обаче това се базира на някакви притеснения. Всяка една от тези три държави си има своята история, но аз отново апелирам да се види коя държава как си е написала домашното, както и волята, която тези държави са показали, за да изпълнят критериите. Ако някой наистина иска да спъне членството на България и Румъния в Шенген, то аз смятам, че това е позиция, която не е базирана на факти. А щом не е базирана на факти, то най-вероятно е позиция базирана предразсъдъци. А това е наистина тъжно.

Какви инструменти има Комисия и Европейския парламент, за да се опитат да убедят Нидерландия, Швеция, вече започна да се говори и за Дания, да приемат България и Румъния?

В случая със Швеция трябва да споменем, че шведското правителство трябва първо да се консултира с Комисията по въпросите на Европейския съюз преди да изрази позиция пред Европейския съвет. Това просто е начина, по който работи тази процедура. В парламента, както знаете имаме легитимно избрани партии, от които не всички са съгласни България и Румъния да бъдат приети. Това е нещо, което просто трябва да приемем. Но аз смята, че трябва да има обществено обсъждане преди вземането на финално решение. И трябва да анализираме защо нещата се случват така.

Много съжалявам за тези обстоятелства, но е важно да ги посочим. Все още няма финално решение, което означава, че все още има шанс, все още има надежда тези партии да си променят мнението. Не съм сигурна, че това ще се случи, но за мен е важно този проблем да бъде посочен и да се акцентира на него. Трябва да си задаваме въпроса „защо“. Както казах, настъпи време, в което трябва да сме единни и да се борим за европейските ценности. Трябва да се уважаваме и да оценим усилията, които бяха положени от различните страни, за да се постигнат общите цели и амбиции.

Вашата парламентарна група „Обнови Европа“ силно подкрепя членството на България и Румъния. Но има ли парламентарни групи в Европейския парламент, който не са толкова съгласни. Беше ли резолюцията на парламента приета единодушно?

Ако говорим за дебата в европейския парламент – шведските демократи и там не подкрепиха резолюцията. Това е позицията, която те имат в шведския парламент, както и в европейския. Не е голяма изненада.

Вече няколко пъти казвате, че се надявате Швеция в крайна сметка да вземе решението да подкрепи членството на България и Румъния, но не се особено оптимистична. Защо не сте оптимистична?

Защото шведските демократи и социалдемократите много ясно заявиха, че това е тяхната позиция. Ще съм много изненадана ако вземат, че си променят решението преди заседанието на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз.

И един последен въпрос. Ако тези партии не си променят решението, това ще наложи ли на правителството на Швеция да гласува против?

Да.