Европа

Хърватия вече се готви за влизане в Шенген

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Хърватия вече се готви за пълноправното си членство в Шенгенското пространство от 1 януари 2023 г., което ще означава край на граничния контрол с Унгария и Словения.

Страната обаче ще запази контролно-пропускателните си пунктове със Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора – т ри гранични държави, които не са членки на Европейския съюз. По този начин Загреб става част от най-голямата зона за свободно движение в света, която в момента включва 26 държави. Затова от януари нататък преминаването ще бъде много по-спокойно на входа на Словения.

 

На този граничен пункт вече няма да има полицаи. Контролно-пропускателните пунктове и другата инфраструктура остават на място в случай на повторно въвеждане на контрол. Но рампите и знаците ще бъдат премахнати, за да се осигури свободно преминаване на стоки и пътници.

Мариян Бурич, полицейски служител, заместник-началник на граничния пункт Брегана

Словения, която от три десетилетия е в спор с Хърватия за морската им граница, все пак подкрепи влизането на Загреб в Шенгенското пространство. Така границите на Словения вече няма да бъдат външни прегради на Евросъюза. Сега това задължение ще бъде поверен на Загреб. Хърватските граничари изглеждат готови да поемат тази роля.

 

Няма да има много промени на граничните пунктове, както тук, така и на други външни граници на Хърватия и ЕС. Това е така защото вече прилагаме достиженията на правото от Шенген на външните граници.

Филип Валентич, заместник-началник на граничния контролно-пропускателен пункт Stara Gradi ška

Министрите на вътрешните работи на държавите членки трябва да дадат окончателната си зелена светлина на 9 декември. Но за Хърватия това би трябвало да е само формалност.

На 1 януари Хърватия също ще се откаже от националната си валута, за да се присъедини към Еврозоната.