Политика

Гълъб Донев пред Euronews Bulgaria: Влизаме в Шенген до края на годината

От Марина Матева Марина Матева Водещ
Galab Donev2

Не смятам, че Шенген е загубена кауза. Напротив! Очаквам, че усилията на страната ни ще бъдат възнаградени и до края на годината България ще стане член на Шенгенското споразумение. От това печелят не само българските граждани, но и цяла Европа.

Това заяви служебният премиер в ексклузивно интервю за Euronews Bulgaria. Пред Марина Матева той напомни, че България още през 2011 г. е изпълнила абсолютно всички технически критерии за Шенген.

„Последната проверка, която беше направена между 11 и 14 октомври още веднъж доказа това. Във всяка една държава има проблеми, които трябва да бъдат решавани, включително с организираната престъпност и корупцията, но това са елементи и системи, които не трябва да се пренасят към условията за членство в Шенген“, заяви Гълъб Донев.

Според него дори ползите за Европа от нашето членство биха били много по-големи, отколкото дори за България, защото страната ни „има уникално положение, което й дава връзка както със страните от Южен Кавказ, Черноморския регион, Азия, Близкия Изток, Африка.

„Така че това е уникален шанс за Европа и ако България стане пълноправен член, много по-бързо ще се придвижват стоките, суровините, хората през границите“, заключи служебният премиер.

Вижте целия разговор във видеото: