Политика

Служебният премиер Гълъб Донев: Да! Границата ни е сигурна

От Марина Матева Марина Матева Водещ
Galab Donev

Убийството на младши инспектор Петър Бъчваров поставя множество въпросителни за това къде са пропуските, какви са, доколко границата ни е сигурна. И моят отговор на този въпрос е - да, границата е сигурна.

Това каза служебният премиер Гълъб Донев в интервю специално за Euronews Bulgaria. Той изказа съболезнования към близките на загиналия полицай.

Пред Марина Матева Донев напомни, че българо-турската граница е най-голямата сухопътна граница на ЕС. 

"Ние имаме над 1000 души жива сила, които я охраняват. Всеки ден мъжете и жените там полагат неимоверни усилия на този труден, тежък терен. Оградата има нужда от ремонт и ние заделихме необходимия ресурс", изброи Донев. По думите му в момента българската граница е подложена на най-тежкия мигрантски натиск от началото на кризата през 2015 г. 

"140 000 са нелегалните мигранти, които са отблъснати от границата на България. По този начин ние гарантираме и сигурността на Европа", каза служебният премиер. Затова по думите му е необходимо страната ни да поиска "малко повече солидарност" от страните-членки на ЕС, включително и във финансово изражение. 

"Защото до момента българската държава е отделила през бюджета, през парите на българските данъкоплатци над 1 млрд. лева, за да се охранява тази граница и да се гарантира сигурността на ЕС", отчете служебният премиер. 

Целия разговор вижте във видеото: