Политика

Гълъб Донев пред Euronews Bulgaria: Ще помогнем на Украйна, без да рискуваме нашата армия (Обобщение)

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Какво ще дадем на Украйна ще покаже анализът на Министерството на отбраната. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев в специално интервю за Euronews Bulgaria.

„Народното събрание задължи правителството да изготви такъв анализ и да покаже какво военнотехническо оборудване и помощ може да бъде предоставена на Украйна“, посочи Донев и подчерта, че служебното правителство е взело решение и вече е предоставило на Украйна хуманитарна помощ, медикаменти и други санитарни материали в помощ на пострадалите, както от военните действия, така и за цивилното население.

Българската армия по никакъв начин не трябва да отстъпва от своите способности такива, каквито те са заложени още от чл. 9 от конституцията на Република България и да гарантира суверенитета, сигурността и териториалната цялост на България, както и да изпълни ангажиментите по чл. 3, които има по Договора от Вашингтон, според който всяка държава трябва да гарантира своята боеспособност.

Гълъб Донев, министър-председател

„Този анализ е много сложен и той трябва да отчете всички рискове, които седят пред въоръжените сили на България“, каза още Донев.

Проблемите с корупцията не трябва да бъдат условие за Шенген

Не смятам, че Шенген е загубена кауза. Напротив! Очаквам, че усилията на страната ни ще бъдат възнаградени и до края на годината България ще стане член на Шенгенското споразумение. От това печелят не само българските граждани, но и цяла Европа.

Това коментира служебният премиер в ексклузивното интервю за Euronews Bulgaria. Пред Марина Матева той напомни, че България още през 2011 г. е изпълнила абсолютно всички технически критерии за Шенген.

Последната проверка, която беше направена между 11 и 14 октомври още веднъж доказа това. Във всяка една държава има проблеми, които трябва да бъдат решавани, включително с организираната престъпност и корупцията, но това са елементи и системи, които не трябва да се пренасят към условията за членство в Шенген.

Гълъб Донев, министър-председател

Според премиера дори ползите за Европа от нашето членство биха били много по-големи, отколкото за България, защото страната ни „има уникално положение, което ѝ дава връзка както със страните от Южен Кавказ, Черноморския регион, Азия, Близкия Изток, Африка.

„Така че това е уникален шанс за Европа и ако България стане пълноправен член, много по-бързо ще се придвижват стоките, суровините, хората през границите“, заключи служебният премиер.

Границата ни е сигурна

Убийството на младши инспектор Петър Бъчваров поставя множество въпросителни за това къде са пропуските, какви са, доколко границата ни е сигурна. И моят отговор на този въпрос е - да, границата е сигурна.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по повод трагичния инцидент с убийството на граничния полицай край Елхово. Той изказа съболезнования към близките на загиналия полицай.

Пред Марина Матева Донев напомни, че българо-турската граница е най-голямата сухопътна граница на ЕС. 

"Ние имаме над 1000 души жива сила, които я охраняват. Всеки ден мъжете и жените там полагат неимоверни усилия на този труден, тежък терен. Оградата има нужда от ремонт и ние заделихме необходимия ресурс", изброи Донев. По думите му в момента българската граница е подложена на най-тежкия мигрантски натиск от началото на кризата през 2015 г.

140 000 са нелегалните мигранти, които са отблъснати от границата на България. По този начин ние гарантираме и сигурността на Европа.

Гълъб Донев, министър-председател

Затова по думите му е необходимо страната ни да поиска "малко повече солидарност" от страните-членки на ЕС, включително и във финансово изражение. 

"Защото до момента българската държава е отделила през бюджета, през парите на българските данъкоплатци над 1 млрд. лева, за да се охранява тази граница и да се гарантира сигурността на ЕС", отчете служебният премиер. 

Стартира комуникационна кампания за влизането ни в Еврозоната от 1 януари 2024 г.

България не е изгубила инерция в подготовката си и за еврозоната, смята министър-председателят.

„Решението, гласувано в парламента, показва, че по тази тема в парламента няма разногласие“, посочи министър-председателят. Затова той е оптимист, че България ще изпълни всички критерии и ще бъде приета за член на Еврозоната от 1 януари 2024 г. Предстои да стартираме и комуникационна кампания, която да разясни на обществото всички въпроси около предстоящото въвеждане на еврото.

По отношение на инфлацията той изрази очакване, че е възможно нивата ѝ не само да растат, но и да намаляват - в зависимост от развитието на геополитическата обстановка. Гълъб Донев призна, че покачването на цените е тревожно, но напомни, че то се случва навсякъде в Европа. 

Ако вземем за пример само горивата – те участват в в определянето на цените на всяка една стока и услуга. Така че за служебното правителство беше първостепенна задача да ограничи ръста на цените на горивата, даже да ги намали, така че да може това намаление да бъде почувствано и да се отрази на останалите стоки.

Гълъб Донев, министър-председател

Премиерът заяви, че България има най-ниската за месец ноември цена на природния газ в Европа и даде да се разбере, че все така не планира служебното правителство да внесе нов проект за бюджет, въпреки настояванията на част от политическите сили.

Той посочи, че е работа на редовно правителство да подготви свой бюджет, и през него да проведе своята политика, свързана с услугите и социалните плащания за гражданите и за бизнеса.

„Служебното правителство внесе т.нар. Удължителен закон за действие за бюджета от 2022 г. Това гарантира, че всички плащания, свързани с работни заплати, социалните плащания, данъчни облекчения, ставки, ще бъдат запазени. И че всички нива на разходи, достигнати към момента, ще продължат да се изпълняват и през 2023 година“, успокои Донев.

България – фактор на стабилност на енергийната карта на Балканите

„България в момента играе изключително стабилизираща роля и фактор за сигурността на енергийните доставки в региона и не само по отношение на газа. България по същия начин полага усилия за това да балансира и да изнася електрическа енергия в количествата, които не достигат в съседните държави – няма държава от региона, за която да не изнасяме ел енергия в този зимен сезон“, подчерта Донев.

Той посочи още, че от 31 октомври има имаме сключено споразумение за изграждането на интерконектор и връзка между България и РСМ през нова точка на свързване, така че да осигурим в максимална степен не само сигурността на доставките на газ за България, но и за съседните държави от региона.

Колко дълго е готово да управлява служебното правителство?

„Ние имаме своите стратегически цели за развитието на България, за това да гарантираме сигурността и спокойствието на българските граждани, да гарантираме на бизнеса, че той ще функционира нормално и това го доказваме само за по-малко от 100 дни, тъй като българският бизнес не изпитва трудностите, които изпитва бизнесът в голяма част от ЕС“, посочи служебният премиер.

По неговите думи служебното правителство, което управлява без парламент, има много по-голяма отговорност и натовареност, отколкото едно редовно правителство.

„Осигурихме необходимите доставки на природен газ на бизнеса, намаление на цените на горивата, така че за всички да има една нормално зима“, допълни Донев.

По неговите думи основният ангажимент на Народното събрание е да сформира коалиционно мнозинство и да излъчи редовно правителство, което да поеме управлението на държавата и да има провежда през законите подкрепените от това парламентарно мнозинство политики.

„Така че най-добрият изход от една такава създала се политическа обстановка е сформиране на редовно правителство“, подчерта служебният премиер.

Целия разговор вижте във видеото.