Общество

Демерджиев: Граничарите плащат с телата си за лошото състояние на границата

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Мигрантският натиск тази година е много по-висок и въпреки това Гранична полиция се справя много добре с него. Но те плащат с телата си за това, че границата не е добре обезпечена.

Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев в парламента. Депутатите го извикаха на изслушване по повод убийството на граничния полицай Петър Бъчваров край Елхово.

„Първото нещо, което направих при встъпването ми в длъжност, бе да посетя границата на Елхово. Това не беше случаен акт“, припомни Демерджиев. Според него в момента българската граница изглежда много по-добре, отколкото я е заварил.

Той отчете като грешка намаляването на личния състав на Граничната полиция през последните 10 години, както и недостатъчния брой на автомобилите за нея, но вече имало действия в тази посока. Справка в разходите за платен извънреден труд показала недвусмислено, че увеличаване на щата с подготвени и обучени граничари е щяло да бъде много по-евтино и ефективно – защото заради постоянната ротация на хора екипите трудно се сработвали, а опитните постоянно обучавали колегите си, командировани от вътрешността на страната.

„Предложихме увеличаване на щата с Гранична полиция с 1264 човека - това е направено“, заключи Демерджиев. Стартирани са и обществени поръчки за високопроходими автомобили, нужни за лошите пътища в пресечените гранични райони. Търсят се по-леки и удобни за всекидневна употреба бронежилетки.

„Наличните са изключително тежки, служителите предпочитат да рискуват живота си, отколкото да ги носят“, каза Иван Демерджиев. Проблем имало и с дрехите и обувките за патрулите по границата.

На много места имало проблеми и с част от остарялата техниката за наблюдение, чиято поддръжка била изключително трудна. „Дефектите са един след друг и това е тежка задача“, обясни вътрешният министър и даде пример с липсата на осветление например в района на Малко Търново. „Трябва да е обезпечи осветление, за да може нашите граничари да не са слепи мишени. Те на много места използват едни агрегати, които знаете колко шум предизвикват – това също ги превръща в мишени“, посочи Иван Демерджиев.  

На границата са разпределени допълнително дронове за наблюдение, както и наличните хеликоптери на Гранична полиция. На добро ниво било и сътрудничеството с Турция по отношение както при разследването на конкретния случай със загиналия граничар, така и по общите действия за охрана на общата граница.