Общество

Демерджиев: Искат ми оставка тези, които носят отговорност за проблемите по границата

От Euronews България Euronews България

Бих подал оставка, ако ми я поиска президентът. До момента няма такова искане. Но хората, които ми искат оставката, всъщност са виновни за проблемите, с които се боря от първия си ден на този пост.

Така министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира исканията да бъде сменен, които дойдоха още вчера от ГЕРБ по повод убийството на граничния полицай Петър Бъчваров край Елхово.

Не мога да се съглася с критиките, които се отправят към ръководството на МВР. Аз заварих Гранична полиция в изключително тежко положение. Никога в последните години министърът на МВР не е стоял толкова близо до служителите си. Не може проблеми, създавани през последните 10 години, да се приписват на настоящото ръководство.

Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи

Той изреди и част от проблемите - намаляване на щатовете в Гранична полиция, изграждането на едно „нефункционално и бутафорно съоръжение“ по границата, „системното занемаряване и подценяване на всичко тук“.

Демерджиев направи коментара си след поклонението на загиналия Петър Бъчваров в Елхово. Стана ясно, че полицаят е бил убит с ловна пушка. Арестуваните за стрелбата са турски граждани, но е следствена тайна какви са били мотивите им да открият фаталния огън. „Не става въпрос за наркотрафик“, добави вътрешният министър.