Политика

Депутатите в спор кой трябва да поеме отговорност за убийството на граничния полицай

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Докато тече разследването за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров, депутатите в парламента спорят чия е отговорността за неговата смърт. И днес от ГЕРБ поискаха оставката на министъра на вътрешните работи. Част от партиите в парламента ги подкрепиха, а други ги обвиниха за проблемите в МВР.

Освен на вътрешния министър, ГЕРБ поискаха и оставката на главния секретар на МВР.

Очевидно е, че не са си свършили работата. Помните, че допреди година и половина за подобни инциденти не можеше да става въпрос. Липсва координация между правителствата на България и Турция, наблюдаваме и пик в трафика на наркотици. МВР не си е свършило работата.

Даниел Митов, ГЕРБ-СДС

Според БСП проблемите по границата са започнали още по времето на ГЕРБ. Левицата обаче подкрепя партията на Борисов за оставката на Демерджиев.

Очевидно има несправяне на ръководството и трябва да се поеме отговорност, трябва президентът да поеме инициатива, ако министърът не поеме отговорност.

Иван Иванов, БСП

От „Продължаваме промяната“ не виждат персонална вина, но настояват да се подобри оградата на границата и охраняващите да са повече.

Увеличавайки бройката на хората, увеличавайки техниката, с каквато те боравят, и фокусирайки се върху една наистина калпава ограда как да се подобри – това са истинските решения. Другото е политическо говорене.

Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната"

В ДПС също не виждат причина за оставката на вътрешния министър.

Министърът не е полицай, не го смесвайте с предишния министър, чиято мечта е била да е милиционер.

Мустафа Карадайъ, ДПС

За „Демократична България“ случилото се на границата е резултат на дългогодишни проблеми от времето на управлението на ГЕРБ.

„Доста неспецифична ситуация, не го познавам Демерджиев. Сега от този криминален случай такива драматични искания да се правят не е сериозно“, посочи Атанас Атанасов.

Оставката на вътрешния министър няма да реши проблемите, коментираха от "Възраждане".

„Искаме разследване на тези, които изградиха този стобор по границата. Той беше направен от ГЕРБ и техните някогашни патриотични коалиционни партньори“, заяви Костадинов.

„Български възход“ запазиха мълчание. Утре депутатите ще изслушат вътрешния министър.