Политика

Зафиров за инцидента с граничния полицай: Държавата трябва да отговори с железен юмрук

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Това е един ужасен акт, който е посегателство и върху националния суверенитет и националното ни самочувствие и като такъв застрашава и националната сигурност, за съжаление не е е изолиран. Свидетели сме на определена последователност през последните години, което налага вземането на много сериозни и спешни мерки, както законодателни, така и отстрана на изпълнителната власт, по пресичане на подобни инциденти за в бъдеще.

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria Атанас Зафиров във връзка с инцидента с убития граничен полицай.

„Държавата трябва да отговори с железен юмрук на тези посегателства“, категоричен е депутатът от БСП и посочи, че от партията са подготвили законодателните поправки, които предвиждат драстично завишаване на годините на наказание и затвор, както и глобите за подобен род престъпления.

„Наказанията започват от 3 до 5 години затвор за помагачите във вътрешността на страната, от 5 до 10 за самите каналджии и от 10 до 20 години за служебните лица, ангажирани в целия този процес, както и драстично увеличение на глобите, които започват от 10 000 до 100 000 хил. лева“, уточни Зафиров и добави, че според промените вместо частична, конфискацията на имущество следва да бъде пълна.

По думите му личният състав на служителите по границата трябва да бъде достатъчно добре обучен добре обучен и оборудван.

Служебното правителство сгреши като не внесе нов бюджет, смята политикът от БСП. На фона на инфлацията старият няма да бъде адекватен, смята политикът от левицата.

Зафиров подчерта, че разговорите за бюджета не са коалиционни преговори за съставяне на правителство.

Целия разговор вижте във видеото.