Общество

Синдикатът на МВР: Граничните полицаи да бъдат обучени да боравят с автоматично оръжие

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Полицаите, командировани за охрана на границата, трябва да бъдат обучени да боравят с автоматично оръжие. Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите на вътрешното министерство Вергил Христов.

Той подчерта, че дежурствата в граничните райони продължават по 17 часа, като сериозен проблем е, че на браздата се командироват служители от вътрешността на страната, които не са достатъчно подготвени.

За 10 години е факт, че ние подпомагахме това нещо, което наричаме охрана и наблюдение на нашата граница, със служители от вътрешността на страната. Все още се прави така и това е грешно. Грешно е да пращаш хора, които не са подготвени. Грешно е да пращаш хора от малки градчета или от София, няма значение откъде, чиято дейност им е съвсем друга, а не охрана на границата. Това са катаджии, това са районни инспектори, на които работата им е съвсем друга.

По думите на Христов това е временна мярка, която е била необходима преди години, но не трябвало да се превръща в постоянна.

„Всичко, което се прави за тази охрана на границата всъщност е нещо временно, което става постоянно“, посочи синдикалистът.

„Тази ограда, която виждате, не е съоръжение, което възпира.Когато имаме няколко модерни системи и съоръжения, първата система вижда нарушителите, които идват, втората система ги установява, а като минат следващо съоръжение ги възпира и тогава вече могат да се насочат достатъчно патрули“, подчерта Христов.

По думите му на въоръжение в нашата система е „Макаров“ от 1945 г., а много от новоназначените служители не са боравили никога с автоматично оръжие.

„Не достигат хората, които да обезпечат това наблюдение и охрана на границата. Мерките трябва да се направят така, че да не са от днес за утре и да са достатъчно планирани и анализирани, за да дадат резултат след време“, категоричен е Христов.

Целия разговор вижте във видеото.