Euronews Сега

Ден на траур в Елхово: Според местни хора каналите за мигранти се ползват за наркотрафик

От Euronews България Euronews България

Във фаталната вечер 35-годишният сержант Петър Бъчваров идва обичайно на работа за нощен наряд по границата, където по време на съвместен патрул с военнослужещ се натъква на срез в металната ограда. Според разказа на военнослужещия сержант Бъчваров включва фенер към дупката, откъдето проехтява първият изстрел. Уцелен е в главата.

„Страшно хубаво момче, младо красиво и интелигентно момче, колега страшно добър“, казва колега на загиналия сержант Петър Бъчваров.

Инцидентът обаче повдигна много въпроси.

От системата на МВР бяха категорични за необходимостта от превъоръжаване на граничните полицаи и осигуряване на възможност да се стреля при неизбежност.

Според синдиката на МВР обаче условията на работа на граничните полицаи са лоши, автомобилите - амортизирани, а на места нямали дори ръкавици за обиск на мигранти.

Версията на местните хора за инцидента край село Голям Дервент е друга. Според тях граничните полицаи връщали заловените мигрантски групи в Турция, което е възможно да довело до съпротива на нелегалната група. Каналите за мигранти пък често се използвали за наркотрафик, смятат местните.

Само преди седмица вътрешния министър обяви, че има 16 гранични полицаи от гранична служба Малко Търново, които ще бъдат наказани за съпричастност към трагедията в Бургас. Тогава двама полицаи загинаха, след като автобус с мигранти помете автомобила им по време на гонка.

Има и служители на МВР, за които е установено, че са ограбвали нелегалните мигранти. Окръжната прокуратура Ямбол образува досъдебно производство за умишлено причиняване на смърт.