Политика

Борисов поиска смяна на вътрешния министър

От Euronews България Euronews България
Bo Bo Снимка: БГНЕС

Президентът Радев трябва незабавно да смени (Иван) Демерджиев. За това призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг. Повод за искането му бе инцидентът със загиналия полицай край Елхово тази сутрин.

Според Борисов трагедията се дължи на „изключително слабото ръководство на МВР“.  

„По наше време това нямаше как да се случи. При мене нямаше дупки, нямаше мигранти. Нула мигранти! Само пари от Брюксел и високи оценки“, коментира Борисов. И категорично отхвърли въпросите, свързани с приноса на неговото управление в изграждането на оградата по границата и другите проблеми в охраната ѝ.

Задочно съгласие с тезата му изрази бившият вътрешен министър, бивш съпартиец и бивша дясна ръка на Бойко Борисов – Цветан Цветанов.

„България загуби лидерската си позиция за тема, свързана с граничната сигурност на региона, в който се намираме“, каза пред БНР Цветанов.

БСП от своя страна поиска драстично затягане на наказанията за каналджии и трафиканти на хора по границата. Социалистите внесоха промени в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор до 10 години, глоба до 50 хил. лв. и конфискация на цялото имущество за тези престъпления. И двойно наказание, ако ги извършат длъжностни лица.

„Случилото се на границата е недопустимо посегателство срещу националната сигурност“, заяви лидерът на червените Корнелия Нинова.