Политика

Демерджиев: Най-много сигнали и разследвания за купен вот има за ГЕРБ и ДПС

От Euronews България Euronews България

Най-често сигналите и разследванията за купен вот касаят плащания, правени от ГЕРБ и ДПС. Това е огромният процент от случаите. Доста по-малко, 3 производства касаят БСП и едно досъдебно производство касае “Продължаваме промяната”. 

Това заяви в ефира на Euronews PrimeTime служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

“Комуникацията с прокуратурата е сложна. В много от случаите прокуратурата на места съдейства, но има и случаи, в които няма такова съдействие”, посочи вътрешният министър. 

Той даде за пример със случай, при който е пристигнала информация за агитация и натиск в изборния ден отстрана на кмета на гр. Симитли, при което след извършените действия от разследващите полицаи,  районният прокурор е постановил отказ. 

Мотивите за отказа вътрешният министър определи като “странни”. 

“От гледа точка на полицията е недопустимо баща на кандидат-депутат по този начин да оперира спрямо избирателна комисия, касаеща района, в който синът му участва в изборите”, подчерта силовият министър. 

Тези избори бяха честни, категоричен е Демерджиев и посочи ниската избирателна активност в кв. Столипиново в Пловдив.

По думите на министъра превантивната дейност е дала резултат и по време на предизборната кампания не се е стигнало до мащабни прояви на покупко-продажба на гласове. 

“Не че нямаше лица готови да продадат гласа си, но по-скоро се наблюдаваше, че малко хора се решиха да пристъпят към купуване на гласове. Вярвам, че успяхме да установим и уличим голяма част от тези хора, срещу които има и образувани досъдебни производства”, отбеляза Демерджиев и допълни, че има 77 висящи досъдебни производства “със солидни доказателства”, по които МВР очаква прокуратурата да стигне до източника на парите.

“За разлика от друг път, те не бяха образувани с първото действие по разследване, а съвместно и с участието на прокуратурата и полицията”, допълни той.

От думите на министъра стана ясно още, че сигналите за нередности са по-малко спрямо последните избори, проведени през ноември 2021 г., но сравними с тези през юли 2021 г.

“Прокуратурата е йерархична структура. Ако главният прокурор има воля, той много бързо може да промени модела, начина на работа на цялата прокуратура. До момента не виждам такава воля, демонстрирана отстрана на господин Гешев”, посочи Демерджиев.

“Прокуратурата е йерархична структура. Ако главният прокурор има воля, той много бързо може да промени модела, начина на работа на цялата прокуратура. До момента не виждам такава воля, демонстрирана отстрана на господин Гешев”, посочи Демерджиев.  

Извън класическите схеми, вътрешният министър съобщи и за схеми с дърва и корпоративен натиск. 

“Най-интересният и иновативен, за пръв път прилаган подход беше предизборна екскурзия в сравнително големи мащаби до Турция, при което са превозвани безплатно граждани да пазаруват и съответно са връщани обратно”, отбеляза Демерджиев. 

Целия разговор вижте във видеото.