Политика

"Буря в чаша вода" бил скандалът с тайния доклад за еврото

От Euronews България Euronews България
Dimitar Radev Управителят на БНБ Димитър Радев. Снимка: БГНЕС

България до момента е давала многократно отговор на въпроса дали еврото би помогнало на нашата икономика. И отговорът е бил „Да“. 

Това казва в интервю пред „24 часа“ гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев по повод скандала с мистериозния доклад на БНБ по темата, който бе разпространен от политически сили през миналата седмица.

Първи за документа алармираха от „Възраждане“, а след това и БСП. Според двете политически сили той доказва, че страната ни не е готова за влизане в еврозоната и това би имало опасни последици за икономиката на България. Още тогава от БНБ опровергаха опасенията и обясниха, че става въпрос за незавършен работен документ.

Целия скандал управителят на централната банка Димитър Радев определи като „Буря в чаша вода“. 

„Решението на парламента с такова внушително мнозинство изненада политическите противници на еврото и те предприемат отчаяни стъпки да блокират процеса“, смята Радев.

И до момента няма официална информация кой „вътрешен човек“ е изпратил черновата на доклада до партиите. Радев също не дава отговор на този въпрос: 

„От лятото на 2018 година досега има около 270 решения на Управителния съвет на БНБ, свързани с темата. Всички те са приети единодушно и нито едно не е антиевро. Ако някой в официално качество действа по един начин, а неофициално – по друг, това е проблем за конкретния човек и институцията. Но е разрешим проблем“, казва Димитър Радев. 

Той нарича несъстоятелни обясненията, че съпротивата срещу еврото всъщност били защита на лева и валутния борд. 

„Атаките по еврото са именно атаки по валутния борд и лева. Защото еврото е нашата резервна валута, на която се крепи стабилността на борда, на лева и на целия ни паричен режим“, категоричен е гуверньорът на БНБ.