Европа

Eврокомисията призова: Пуснете България в Шенген

От Euronews България Euronews България
Belgium EU Summit AP Снимка: АП, архив

Без повече забавяне Съветът на ЕС да допусне България, Румъния и Хърватия като пълноценни членове на Шенгенското пространство. Това призова Европейската комисия в официално съобщение.

„В продължение на години тези държави допринасят значително за добрата работа на Шенгенското пространство, включително при пандемията и откакто са изправени пред последиците от войната в Украйна“, гласи част от съобщението. Според ЕК трите страни са покрили отдавна критериите за влизане в Шенген. Затова според нея разширяването на зоната ще повиши сигурността с допълнителна защита на общите външни граници и ефективно полицейско сътрудничество. „Премахването на граничните проверки ще спести време и ще улесни хората и бизнеса“, добавят еврокомисарите. В становището им се съдържа и похвала към България за ефективното управление на границите и бежанската криза.

Решението за присъединяване на трите страни към Шенген ще бъде гласувано на 8 декември в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. За приемането на решението е необходимо единодушие. До момента страната, която най-силно му се противопоставя, бе Нидерландия. През последните месеци към нея се присъедини и Швеция.

България очаква да влезе в Шенген вече повече от 10 години. Няколко правителства в този период настояват, че страната ни е покрила абсолютно всички изисквания и несправедливо е държана извън европейската зона за движение. Преди дни в интервю специално за Euronews Bulgaria служебният премиер Гълъб Донев прогнозира благоприятна развръзка по този въпрос до края на годината.