Euronews Сега

Байдън свика спешна среща на Г-7 за Полша, не поканиха Ердоган

От Надя Ганчева Надя Ганчева Редактор

Още на сутринта американският президент Джо Байдън събра лидерите на държавите от Г-7, заедно с Испания и Нидерландия. Те излязоха с общо становище, в което осъдиха "варварските ракетни нападения, които Русия извърши във вторник срещу украински градове и гражданска инфраструктура".

"Обсъдихме експлозията, която се случи в източната част на Полша близо до границата с Украйна. Предлагаме пълната си подкрепа и съдействие за провежданото от Полша разследване. Съгласни сме да останем в тясна връзка, за да определим подходящите следващи стъпки в хода на разследването", се казва още в становището.

"Потвърждаваме отново твърдата си подкрепа за Украйна и украинския народ пред лицето на продължаващата руска агресия, както и постоянната си готовност да потърсим отговорност от Русия за наглите ѝ нападения срещу украинските общности, дори когато Г-20 се събира, за да се справи с по-широките последици от войната. Всички ние изразяваме съболезнованията си на семействата на жертвите в Полша и Украйна," заявиха от Г-7.

Euronews Bulgaria е единствената българска медия със специални пратеници на форума Г-20 в Индонезия. Изпълнителният продуцент Надя Ганчева проследи първите реакции на световните лидери. Специално за Euronews Bulgaria председателят на МВФ Кристалина Георгиева даде интервю, откъс от което можете да видите във видеото. Целия разговор очаквайте довечера в Euronews PrimeTime.