Свят

Човешките жертви зад Катар 2022: Кой плати високата цена на Световното?

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Това е стадион Lusail Iconic в Катар. Разположен на около 20 км от столицата Доха, на него през декември ще излязат отборите на двете държави финалисти на Световното първенство по футбол. Съоръжението е с капацитет от малко над 80 000 места и е най-голямото от общо 8, построени за мачовете от Мондиала тази година.

Според официалната статистика на властите в Катар по изграждането на Lusail Iconic са работили над 3800 души. Неправителствени организации твърдят, че много от работниците са мигранти от държави като Бангладеш, Индия и Непал, а работодателите не зачитат трудовите им права. В последните месеци се появиха редица доказателства, че много от служителите не оцеляват до завършването на строежа.

Дни преди началото на Световното първенство организацията за човешки права Equidem публикува доклад, според който при всички 8 строежа на спортните съоръжения в Катар е имало нарушения на правата на работниците от чужбина. Най-често те са свързани с рискове за здравето, включително COVID-19, вербално и физическо насилие.

Първото нещо, което забелязахме, е много от това, което наричаме принудителен труд спрямо 11-те показателя на Международната организация на труда. Видяхме много случаи на тази и други форми на съвременно робство. По отношение на честите нарушения на трудовите права в доклада, за които съобщават различни работници, е имало дискриминация, основана на националност, т.нар. „кражба на заплати“, при която работниците дълго време не получават пари. В някои случаи вероятно не са били компенсирани и за извънреден труд.

Намрата Раджу, директор на Equidem в Индия

За Euronews Bulgaria Намрата Раджу – директор на клона на Equidem в Индия, коментира, че фирмите изпълнители не са позволявали на работниците да сигнализират за нередности екипите от FIFA, които инспектират съоръженията.

Един от случаите в доклада ни е свързан с HBK Group, която е собственост на катарското кралско семейство. Сред нещата, които работниците споделят по време на разследването ни, е, че когато например са искали да докладват информация на инспектори от FIFA на място, са били възпрепятствани. Отговорниците за обектите са ги отвеждали на други места. Надзорникът или мениджърът ги е премествал в различни зони, знаейки за проверки на инспекционните органи от FIFA.

Намрата Раджу, директор на Equidem в Индия

Говорител на Върховния комитет за изпълнение и приемственост – учреждението, отговорно за планирането на Световното в Катар, коментира за Euronews Bulgaria, че докладът на Equidem е „осеян с неточности“ и не са представени доказателства за повечето твърдения в него. По думите му публикуването на доклада дни преди началото на Мондиала е „груб опит за подкопаване и накърняване на репутацията на Върховния комитет“.

Предвид действащите процедури за безопасност на работниците, би било практически невъзможно да се прикрие или да не успее да се разкрие смъртен случай, свързан с работата. Не само ще има болнични досиета, но и информацията ще се разпространи сред работниците на обекта, до многото медии и организации за правата на човека, които от години имат голям интерес към темата за вредите и смъртните случаи, свързани с работата в Катар.

Позиция на Върховния комитет за изпълнение и приемственост

От Върховния комитет потвърдиха за няколко жертви и уточниха, че водят разследване.

Всички смъртни случаи, свързани с работата, се отбелязват проактивно в годишните доклади на Върховния комитет. За съжаление имаше три смъртни случая, свързани с работата, и 37, несвързани с работата, от 2014 г. насам.

Позиция на Върховния комитет за изпълнение и приемственост

За Euronews Bulgaria говорител на Международната федерация на футболните асоциации (FIFA) заяви, че здравето и благосъстоянието на работниците са „важен приоритет“. И уточни, че надзорният механизъм в тази посока „достига най-високите международни стандарти“.

Тези механизми включват например мерки за здравословни и безопасни условия на труд, цялостни медицински прегледи на работниците, както и проекти за справяне с други потенциални причини за опасности за здравето, като температура, хранене, психично здраве или COVID-19.

Писмена позиция на FIFA

От FIFA допълниха, че на терен са извършвани редовни независими проверки от консултантската компания за трудови права Impact, както и от международния профсъюз на строителните работници BWI. Euronews Bulgaria опита неколкократно да се свърже със синдиката. До момента на излъчване на репортажа запитванията ни към него останаха без отговор.

Освен Equidem за нередности алармират и други неправителствени организации. Според Amnesty International и Human Rights Watch от Катар не са успели да разследват обстоятелствата около смъртта на хиляди чуждестранни работници.

Точен брой на жертвите обаче няма. През 2021 г. британският вестник The Guardian публикува разследване, според което те са най-малко 6750, откакто през 2010-а Катар спечели домакинството на Световното.

От шведската платформа за разследваща журналистика Blankspot събират историите на потърпевши семейства в „Картите на Катар“. Авторите на проекта са създали футболни карти, на които обаче вместо реални играчи и техните постижения, показват мигранти, които заминават да работят в Катар и повече не се връщат живи в родните си държави. До момента има 46 такива карти.

Според един от създателите на проекта – Мартин Шибе, ситуацията в държавите от Южна Азия обяснява прилива на мигранти за работа в Катар.

Помня интервюто си с един работник. Докато беше в Катар, се обаждаше на синовете си у дома с думите: „Не идвайте тук, условията са ужасни. Обещайте ми, че никога няма да дойдете в Катар.“ Бащата почина и скоро срещнах двамата му сина в Непал. Казаха ми, че планират да отидат да работят в Катар, въпреки че баща им почина там. Защото това е единственият им начин да имат доход и да помагат на майка си. Мисля, че това, което липсва около Световното, е разбирането за бедността. Тя е като чук и удря някои държави. Трябва да разберем нейната сила, това е причината тези хора да са готови да работят при лоши условия.

Мартин Шибе, главен редактор на Blankspot, автор на „Картите на Катар“

Мартин споделя, че при жертвите, документирани в „Картите на Катар“, най-често посочваната причина е „естествена смърт“.

Но няма нищо естествено. Тези хора бяха в разцвета на силите си, на около 30-40. Преминали са медицински преглед, преди да отидат в Катар, както и друг, след като са били назначени. Много хора са починали в съня си и са намерени от свои колеги.

Мартин Шибе, главен редактор на Blankspot, автор на „Картите на Катар“

Когато става дума за жертви и числа в Катар, властите казват, че трима души са починали на стадионите и донякъде е правилно. Но стадионите са само малка част от построеното в Катар през последните 12 години. Откакто спечели домакинството, страната изгради не само стадиони, но и пътища, хотели и метро.

Мартин Шибе, главен редактор на Blankspot, автор на „Картите на Катар“

Катар започна трудова реформа за защита на работниците и отдалечаване от системата „кафала“, която изисква мигрантите в Катар и други държави от Близкия изток да имат т.нар. „спонсор“, отговарящ за документите им за пребиваване в страната, в която работят. Обичайно това е техният работодател.

Трудова реформа в Катар

През 2021 г. Катар стана първата страна от Персийския залив, въвела т.нар. „недискриминационна“ минимална заплата за всички работници, независимо от националността и сектора, в които са заети. Възнаграждението от 1000 катарски риала се равнява на около 260 евро.

Реформите включват още забрана за работа в най-горещите часове от денонощието през лятото (между 10:00 и 15:30), създаване на Фонд за подпомагане и застраховане на работниците и откриване на 20 центрове за издаване на катарска виза в държавите, от които най-често пристигат работници.

Правителството обяви отмяна и на т.нар. „сертификат за невъзражение" – документ, който удостоверява, че работодателят няма против да прекрати договора си с даден служител.

Напускането обаче не е толкова лесно. Такъв е случаят и с този човек от Индия, който пожела да остане анонимен и да го наричаме Бен. В продължение на години мъжът е работил по инфраструктурни проекти в Катар, свързани със Световното първенство. Но до днес – все още не е получил част от заплащането си.

През 2015 г. Бен заминава да работи в Катар заедно със свой приятел.

В началото хората, които ставаха част от компанията, не разбираха какво става. Всяка компания си създава добра репутация в първите 2-3 месеца, защото иска разбирателство с работниците. Иначе няма да има печалби и не може да напредва в проектите. След 6 месеца, максимум след 6 месеца, се започва с мошеничеството.

Бен, анонимен работник в Катар

Мъжът разказва, че някои негови колеги са опитали да сигнализират за проблем с възнагражденията си Трудовия съд в Катар.

Обичайно гледат кой е собственик на компанията. Ако е влиятелен, съдът си мълчи. Не предприема никакви действия.

Бен, анонимен работник в Катар

Бен е напуснал по-рано тази година, но все още се надява да получи парите за труда си и да покрие дълговете и образованието на децата си.

Вкъщи с жена ми всеки ден се молим да стане чудо. Това е“, добавя Бен.

На този фон – неправителствените организации са категорични – необходима е още работа за защита на правата на мигрантите в Катар.

В Катар опитват да въведат реформи в законите. Но това, което виждаме от нашия доклад, е, че дисбалансът между властта в ръцете на работодателя и тази в ръцете на работника е толкова голям, че тези реформи не са стигнали достатъчно далеч. Така че, за работника не е толкова просто да каже: „Напускам, приключих тук.“

Намрата Раджу, директор на Equidem в Индия

Седмици преди началото на Мондиала от Amnesty International обявиха, че работата по защита на мигрантите от експлоатация в Катар е „наполовина свършена“ и напредъкът в тази посока не трябва да спира след края на Световното.

Междувременно едно от решенията, които Equidem предлага, е създаването на работни центрове за подпомагане на хората от чужбина – място, където открито да говорят за проблемите, които имат с работодателите си.

Общата ситуация на работниците е свързана с работа в страх, без много възможности да изразят позицията си. Обединяването в синдикати и достъпът до профсъюзи – това е изключително силно ограничено в Катар. Така че, работниците всъщност нямат възможност да изразят някои свои опасения.

Намрата Раджу, директор на Equidem в Индия

Дни преди старта на Мондиала общественото внимание е съсредоточено, освен към играта на терена, и към това, което се случва извън него. Световните правозащитни организации, които следят темата, разследват детайлно смъртните случаи и опитват да изяснят броя им. Дали Катар ще смекчи „твърдата си ръка“ към работниците от чужбина остава тема с болезнен фокус. Изборът на Катар за домакин на Световното първенство по футбол – също.

За Euronews Bulgaria Габриела Беличовска.