Спорт

Георги Градев: Излязоха информации, че първият мач от Световното в Катар е спазарен

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Броени часове преди старта на Световното първенство по футбол в Катар - обвиненията към страната заради подготовката му продължават. След избирането си за домакин на Мондиала, близкоизточната страна отбеляза бум на инфраструктурните проекти.

Неправителствени организации сигнализират за сериозни нарушения на човешките права по време на изграждането на стадионите хотелите и залите, които ще посрещнат отборите, които ще се борят за световната купа и десетките хиляди туристи, които пристигат, за да подкрепят любимите си играчи. А Международната футболна федерация призова да се съсредоточим върху футбола, а не върху политиката. Темата коментира в студиото на Euronews Bulgaria експертът по спортно право Георги Градев.

Аз в момента имам такива дела срещу ФИФА по отношение на техния начин на регулиране. Те се занимават с политика. Те правят политика, те робуват на политиката, особено по отношение на случая с руските футболни клубове и федерация, а сега излизат и казват „дайте да не се занимаваме с политика“, тоест те в много отношения си противоречат, което за мен е чист популизъм в тази ситуация.

Георги Градев, експерт по спортно право

„Ако ФИФА не беше направила този незаконен избор на Катар за домакин, нямаше да говорим по тази тема изобщо“, коментира Градев.

По думите му първопричинителят на всичко, което се случва в Катар е корупцията във ФИФА. Градев отбеляза, че домакинството на първенството в близкоизточната държава не е било отменено, въпреки че е било доказана корупцията при избора на Катар.

Президентът на ФИФА е постоянно живущ в Катар. Допускате ли, че политическият режим в Катар ще позволи организации като ФИФА да се меси във вътрешните им дела, при положение, че президентът на организацията живее в Катар? Най-малкото те ще го изселят от Катар за секунди.

Георги Градев, експерт по спортно право

„При положение, че имаме толкова много правозащитни организации, които твърдят, че там са нарушени правата и че са умрели хиляди хора, дали са 1500 или 6000 души – и в двата случая говори изключително зле за Катар, още повече, че те прикриват този факт. Можем да говорим за едно грубо погазване на правата на тези хора“, подчерта адв. Градев.

По думите на експерта има правораздавателни механизми на международно ниво, но за да бъдат сезирани те, трябва да се съберат доказателства, а това няма как да се случи, защото правозащитните организации не биват допускани на терен.

„За икономиката на Катар със сигурност ще има положителни ефекти и за азиатския континент“, коментира той позитивните ефекти от провеждането на Световното първенство по футбол в близкоизточната държава.

„Водещ азиатски журналист излезе вчера с публикация, че първият мач е спазарен от катарците срещу 7 и половина милиона евро за резултат един на нула“, обяви Градев, като уточни, че азиатският журналист се позовава на 5 източника от двата лагера.

Първият мач ще се играе между отборите на Катар и Еквадор в неделя.

Целия разговор вижте във видеото.