Спорт

The Cube: Защо забраниха консумацията на бира по време на мачовете от Световното в Катар

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Журналист

Всички знаем, че бирата е предпочитана напитка от много спортни фенове, особено на събития от ранга на Световното първенство по футбол. Тази Световна купа обаче ще се запомни и с още една значима разлика – в четвъртък официално се потвърди, че алкохолната бира е забранена на стадионите и в близост до тях.

Бира може да се консумира само във фен зоните, които са позиционирани на точно определени места. В Катар консумирането на алкохол е незаконно и се осъжда строго със закон.

От външното министерство на Великобритания вече предупредиха британските фенове да спазват ограниченията. В противен случай рискуват да прекарат шест месеца в затвор или да платят глоба от 560 долара.

Носенето на алкохол, дори и бутилката да не е отворена, също е забранено.

Интересно е, че един от най-големите спонсори на ФИФА е марка бира, която е инвестирала десетки милиони в реклама на това Световно. Сега марката бира ще трябва да премести продуктите си на незабележими места.

По всичко изглежда, че тази Световна купа няма да има прилики с предишната, така че с интерес ще следим как ще прочете цялото събитие на фона на обвиненията в незачитане на човешки права и недоволството към организацията.