Euronews Primetime

FIFA World Cup 2022: Кой е човекът, отговарящ за охлаждането на стадионите

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Броени часове ни делят от най-голямото спортно събитие на планетата – Световното първенство по футбол в Катар.

Още през 2010 Катар обеща климатизирани стадиони, за да поддържа прохладна температура за играчите и феновете. Катарският университет започна проектирането и внедряването на иновативни охладителни системи за стадионите. Професор Сауд Абдул Гани е човекът, който отговаря за охлаждането на всички 8 стадиона, на които ще се провеждат световните срещи по футбол. Прякорът му е „Доктор Куул“ и определено има защо.

Моята основна задача е да осигуря добри условия за тревните площи, да осигуря комфорта температура за зрителите от 20-21 градуса и разбира се играчите да не са изложени на риск от прегряване заради високите температури навън.

Д-р Сауд Абдул Гани, професор по машинно инженерство и дизайнер на охлаждащите технологии в Катарския университет

Мачовете ще се играят на осем стадиона. Седем от тях са новопостроени за Световното първенство, а осмият е напълно реновиран. За първи път в историята зрителите ще могат да гледат повече от един мач на ден, защото всички стадиони са в един град и няма да се налага феновете да пътуват с часове до други градове, за да гледат любимия отбор. Най-близкото разстояние между всеки два от осемте стадиона е пет километра, а най-отдалеченото - 75.

Всеки стадион има много интересна история. Този притежава 80 хиляди места. Това са 80 хиляди души, които говорят, дишат, контактуват и това произвежда затопляне. Нашата отговорност е да осигурим начин, по който да охладим този огромен капацитет от места!

Д-р Сауд Абдул Гани, професор по машинно инженерство и дизайнер на охлаждащите технологии в Катарския университет

„При всеки стадион има три елемента, които са от значение за нас. Това са тревата, играчите и зрителите. За тревата трябва да се уверим, че има начин за охлаждане и достатъчно вентилация. Камерите следят играчите и футболната топка почти 90 процента от времето, съответно трябва да сме сигурни, че тревата изглежда зелена, здрава, в добър вид, да не се развяла лесно теренът по време на играта, когато играчите ритат топката и затова сме изградили специална система, която охлажда, както отвън, така и отдолу. Това гарантира силна трева!“, разказва още д-р Гани.

Това е специален сорт трева, която е специално за този регион, подходяща за този климатичен пояс и е избрана за Световното първенство! Сортът е разработен специално тук в Катар, той е хибрид, смесили сме няколко различни сорта.

Д-р Сауд Абдул Гани, професор по машинно инженерство в Катарския университет

„Имаме отделен бизнес план за всеки стадион след Световното първенство. Някои, като например 974 стадионът ще бъде разделен на контейнери, които ще бъдат изпратени на места, където нямат условия за спортуване. Тоест ще изградят от тях нови съоръжения. Други стадиони ще бъдат преобразени в болници, училища, бутикови хотели, шопинг молове, стадионът в Аспайер ще подпомогне развитието на специална клиника за спортисти“, обяснява д-р Гани.