Спорт

Катар 2022 – горещата зима на футболното недоволство

От Диан Станчев Диан Станчев Редактор
Qatar Open Снимка: AP

Световното първенство по футбол винаги върви с пакет емоции. Сред тях - лятна жега, дълги топли вечери, залози, бира, но най-вече много вълнение и нетърпение у феновете да видят любимците си в действие. Мондиалът в Катар започва на 20 ноември. Този път обаче нещата стоят по малко по-различен начин.

Противоречията

Противоречия има. И те не са едно и две. Можем да започнем още с избора на Катар за домакин през 2010 г., когато се разрази огромен корупционен скандал. Тогава се заговори, че катарците са подкупили редица африкански делегати с по 1,5 милиона долара, за да гласуват в подкрепа на тяхното домакинство. След множество разследвания, заседания и доклади, тези обвинения така и не бяха официално доказани.

Qatar Party 2010 г. Катарци празнуват избора на страната за домакин на Мондиал '2022. Снимка: AP

След избирането на Катар стана ясно, че ще наблюдаваме и първото в историята зимно Световно първенство. Никога досега в близо 100-те години, откакто се провежда най-голямото футболно състезание на планетата, не е имало такъв случай. Причината, разбира се, е свързана с изключително горещия климат в страната, което прави невъзможно да се играят мачове там през юни и юли.

Само по себе си решението Мондиалът да се състои през ноември и декември не е толкова скандално, колкото странно. Някак се усеща липсата на традиционния трепет сред феновете, които винаги свързват големите футболни емоции с летните месеци, а не с Коледа. Това е от гледната точка на запалянковците.

А от гледната точка на футболистите и всички национални първенства, ситуацията е малко по-сложна. Календарът е тотално объркан, а за да се вмести всичко планирано в рамките на сезона, някои клубни тимове трябваше да изиграят между 13 и 15 двубоя в рамките на около 40 дни. Това само по себе си е драстично натоварване дори за професионален спортист. Най-безобидното притеснение е, че поради тази причина нивото на футбола, който ще гледаме от Катар, съвсем няма да е на висотата, която ни се иска. А далеч по-сериозни са опасенията за контузии и генерално за здравето на футболистите.

Всичко това ни води и към друг от големите спорове, заобикалящи Световното. За никого не е тайна, че преди избора си Катар не разполагаше с необходимите условия и инфраструктура, за да приеме подобен турнир. Всичко трябваше да бъде изградено от нулата, но тъй като страната не разполага с необходимия брой хора, за да се справи самостоятелно, доста работници от чужди страни бяха наети с цел построяване на стадиони, пътища, хотели. Отношението към тях обаче предизвика световен отзвук в негативен аспект, като Катар е обвиняван в нарушаване на човешки права и превръщането им в роби. Местните власти твърдят, че има 40 смъртни случая на работници в периода 2010-2019 година, като три от тях са вследствие на работни инциденти, а останалите – не. Официалната статистика сочи, че в този период смъртните случаи на иностранци в Катар са над 15 000.

Qatar Stadium Правозащитни организации многократно алармираха за нечовешки условия, при които работят хилядите мигранти, наети да строят необходимата за Мондиала инфраструктура. Снимка: AP

Друг огромен проблем пред световната общност е отношението към хомосексуалистите в страната. На практика в Катар да си хомосексуален е незаконно и се наказва със затвор. За каузата на арабската държава пред света не помогна и изказването на бившия национал Халид Салман, който в интервю за немските медии определи хората с различна сексуална ориентация като „умствено увредени“.

За капак организацията Human Rights Watch излезе с данни, че катарските служби по сигурността преследват и бият местни, за които се подозира или знае, че са част от ЛГБТ общността. Всичко това бе възпято от норвежкия сатирик Размус Волд в иронична песен, а фенове на много от европейските грандове като Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд призоваха за бойкот на Мондиала.

Qatar Germany Транспаранти с призиви за бойкот на Световното първенство в Катар се появиха по европейски стадиони през последните седмици в знак на несъгласие с начина, по който близкоизточната страна се отнася към човешките права. Снимка: AP

Иран

Позволявам си да отделя един самостоятелен абзац и на Иран, защото до последно участието на страната бе поставено под въпрос. Група местни спортисти излязоха с открито писмо до ФИФА, в което призоваха собствената им страна да бъде спряна от участие на Мондиала, тъй като правителството нарушава правата на жените в държавата и не ги допуска до стадиони. Но по-големият проблем е, че в Техеран не спира недоволството към държавното управление, а една от най-големите легенди на иранския футбол Али Даеи бе осъден на смърт. Присъдата е заради участие в протест заедно с 15 000 души след убийството на Махса Амини за неправилно носене на хиджаб.

Qatar Iran Иранският национален отбор пристигна в Доха на 14 ноември, а футболистите носеха в ръка националния си флаг. Снимка: AP

Надеждите

Като всичко на тази планета, всеки казус има различни гледни точки. Никога нищо не е само черно или само бяло. За да се вгледаме в някои от позитивните неща, свързани с Катар 2022, все пак трябва да отчетем, че светът ще придобие по-дълбоки впечатления от Арабския свят, и местните култура, обичаи, традиции, та дори и храна. Абсолютно валидно е и обратното – Катар ще се отвори към Запада така, както никога досега. Затова и надеждите са, че въпреки скандалите и противоречията, от Световното първенство ще произлязат и достатъчно позитиви.

Qatar Camels Катарски охранители правят последен оглед на приготовленията около Мондиала. Снимка: AP

Лебедовата песен на легендите

И тъй като все пак говорим за Световно първенство по футбол - да обърнем внимание и на самия него. Защото от чисто футболна гледна точка в Катар ще се случат някои значими събития. Така например, с почти 100%-ова сигурност можем да кажем, че това е последният Мондиал, и последният шанс на легендарните Лионел Меси и Кристиано Роналдо да се качат на Световния трон. Техните имена вече са останали със златни букви в историята на футбола.

Уви, времето лети, Меси вече е на 35, а Роналдо – на 37. Това означава, че до следващото Световно първенство в САЩ, Мексико и Канада, те ще са съответно на 39 и 41 г. Шансът все още да се състезават активно и след 4 години е минимален.

Към техния списък можем да добавим и още някои футболни гении, които вероятно участват на последното си Световно първенство. Един от най-добрите голмайстори в последните години - Роберт Левандовски, е вече на 34. Френските звезди Юго Лорис и Карим Бензема са на 35 и 34 г. Стълбовете на Германия Мануел Нойер и Томас Мюлер са на 36 и 33.

Голяма част от златното белгийско поколение е прехвърлило 30-те, а брилянтният магьосник от Хърватска Лука Модрич е на 37. Неповторимият Неймар е на 30, но сам сподели, че не е невъзможно това да е последното му Световно първенство. Уругвайските лидери Луис Суарес и Единсон Кавани са на по 35.

Всеки един от споменатите е идол на милиони хора по целия свят. И всеки един от тях ще липсва, когато реши да сложи край. Затова нека им се насладим, докато можем.

Отсъстващите

За съжаление няма да можем да се насладим на други световни звезди. Поради контузии Мондиала ще пропуснат Пол Погба и Преснел Кимпембе от Франция, Джовани Ло Селсо от Аржентина, и Марко Ройс от Германия. Неговият съотборник Матс Хумелс пък въобще не бе повикан от селекционера Ханзи Флик, а Луис Енрике и Испания няма да разчитат на Давид де Хеа и Серхио Рамос.

Нова генерация

През 80-те и 90-те години ню уейв бандата „Нова генерация“ жънеше успехи и бе на върха на славата на родната музикална сцена. В Катар пък ще гледаме и част от новата генерация световни футболни звезди, някои от които вече утвърдени. В това число Джамал Мусиала и Юсуфа Мукоко от Германия, англичанинът Джуд Белингам, Алфонсо Дейвис и Джонатан Дейвид от Канада, хърватите Йошко Гвардиол и Йосип Станишич, Габриел Мартинели и Родриго от Бразилия, Жереми Доку (Белгия), испанците Гави и Педри, и още куп други младоци, които ще блестят на сцената в следващите 10 до 15 години.

За нас остават надеждите, че както всяко Световно първенство, така и това ще се превърне в празник на футбола, на културния обмен, а положителните емоции ще надделеят.

Топката сега е в Катар.