Спорт

Мондиал 2022: Катар ще използва цивилни за сигурността по мачовете от световното

От Euronews България Euronews България
Mondial Svetovno Futbol Katar 2022

Катар е призовал стотици цивилни, които да се включат в организацията на сигурността на мачовете от световното първенство. Най-големият футболен форум ще се проведе в емирството между 20 ноември и 18 декември. Сред призованите да се явят са дипломати, повикани обратно от чужбина, съобщава "Ройтерс".

Заради логистичните предизвикателства, пред които е изправена страната, са повикани и наборници, някои от които обикновено биха отложили военната си служба, защото работата им се счита за жизненоважна. Наборниците се обучават как да управляват опашките от зрители на територията на стадионите. Те ще трябва да претърсват фенове и да откриват контрабанда като алкохол, наркотици или оръжия.

В документи, с които "Ройтерс" разполага, те са инструктирани да претърсват включително вътрешни яки или скрити джобове на якета, по-дълги коси или дори изкуствени кореми.

Катар има население едва 2.8 милиона души, като ще стане най-малката страна, домакин на световно първенство. От общото население само 380 хиляди души са граждани на Катар.

При очаквани над 1 милион души, които да пътуват за първенството, страната е изправена пред сериозен проблем. Емирството вече постигна споразумение с Турция да бъдат изпратени 3000 полицаи, които са обучавани за борба с безредиците.

Потърсен за коментар, служител на катарското правителство каза в изявление, че програмата за национална служба на Катар ще продължи по план и по време на световното първенство. Евентуален отказ може да доведе до една година затвор и глоба от 50 000 катарски риала (13 700 долара).

Още спортни новини вижте във видеото.